måndag 28 mars 2011

Mer italienskt - Le perfezioni provvisorie

Om man föreställer sig att Italien är ett land där allt sker i en lite långsammare takt så får man vatten på sin kvarn när man läser Gianrico Carofiglios deckare. Det är inga rafflande historier där actiontäta episoder följer varandra hack i häl. Istället tillåts långa utläggningar om precis vad som helst att bryta in och för ett ögonblick ta fokus från fallet som är dess röda tråd.

Normalt sett skulle detta irritera mig, men här hör det verkligen till stilen och jag gillar det långsamma tempo i vilket trådarna nystas upp. Jag har nu läst alla fyra deckare om advokat Guido Guerrieri, och även om all varit bra så är det nog denna som får gälla som min favorit.

Jag upptäckte igår att det finns ytterligare en bok om Guido Guerrieri (L'arte del dubbio),  men den verkar inte direkt vara en del av serien utan bestå av människors berättelser och hur de kan utkristallisera sig i en författares huvud föra att ta plats som karaktärer i en roman. Författaren har dessutom skrivit en mängd andra romaner som utspelar sig i Bari precis som Le perfezioni provvisorie.

Jag har tidigare skrivit om följande böcker av författaren:
På sannolika skäl (Testimone inconsapevole) som jag läst på svenska.
Ad occhi chiusi  - nyutkommen på svenska med titeln Med slutna ögon
Ragionevoli dubbi  - som jag läste först trots att den eg är nummer tre i serien

4 kommentarer:

 1. Men tack! Fortsätt gärna tipsa om lite italiensk litteratur, det är så roligt att läsa!Det här var ännu en författare jahg inte känner till sedan tidigare.

  SvaraRadera
 2. Bokomaten: Kul att ni är några som uppskattar tips på italienska författare!

  SvaraRadera
 3. Tack för tipset! Beställde den på Adlibris, och läser den nu; härlig bok. Tänker börja från början och lösa de andra tre i serien som kommit ut. Det är ju extra kul att läsa på originalspråket!

  SvaraRadera
 4. Stellan: Jag lyckades inte läsa dem i ordning (fast jag försökte!) men visst är de riktigt bra och jag hoppas det kommer fler snart!

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar. Tack :)