tisdag 27 september 2011

Det goda inom dig

Det är oerhört fascinerande när en författare lyckas skildra ett tragiskt skeende eller livsöde och man som läsare ändå lägger ifrån sig boken med känslan att det framför allt är en vacker bok. Språket i Det goda inom dig av Linda Olsson är inte bara vackert, det ger ett skyddande hölje mot historiens brutalitet.

Genom tillbakablickar får läsaren ta del av Mariannes historia och hur hela hennes liv egentligen har gått ut på att fly. Att hon både mentalt och fysiskt byggt upp murar mot sitt förflutna, murar som rämnar en efter en och som leder till ny flykt mot nya platser där hon kan börja om och bygga nytt liv och därmed begrava minnena. Igen. Inte lycka, men oåtkomlighet tycks vara hennes mål med tillvaron.

Men mötet med pojken Ika förändrar livet. Han stör inte, tvärtom blir hans närvaro en viktig del av livet. De är två trasiga människor som möts i olika faser av livet om än med olika behov så framför allt finner de ett behov av varandra.

Det blev ganska kort om en bok som berör starkt, men det är en bok som jag inte vill peta så mycket i och som jag är glad att jag inte visste något om innan jag läste den, där varje sida är ny och vad som helst kan hända - eller inte hända.

Fler bloggare som gillar boken är YlvaEnligt O och Joanna.

8 kommentarer:

 1. Oj, låter spännande. Jag har hört så blandade reaktioner om den. Idag var det en låntagare som dissade den rejält och tyckte att språket var simpelt. Och så läser jag din recension. :-) Så verkar det vara med den här romanen. Men du, jag har precis lyssnat klart på Himmelsdalen. Såååååå himla spännande - där har du nåt att se fram emot!

  SvaraRadera
 2. FruE: Jag har inte läst jättemånga recensioner av denna, men alla har varit positiva faktiskt. Vad gäller Himmelsdalen så tror jag inte jag vågar läsa några recensioner av risk att de ska avslöja mer än jag vill veta. Boken ligger redan i min varukorg på adlibris i väntan på att jag ska bestämma vilken pocket som skall få följa med den :)

  SvaraRadera
 3. Åh, så skönt att läsa lite positiva recensioner. Jag köpte den här till min mamma på bokmässan, som tack för att hon satt barnvakt hela helgen och nu har jag gott hopp om att den kanske går hem där också.

  SvaraRadera
 4. a-lo: Hoppas hon gillar, det är alltid svårt att ge bort böcker. Det är en jättefin bok, verkligen.

  SvaraRadera
 5. Jag gillade den mycket och jag tycker att språket är enkelt och vackert, historien är inte på något sätt banal. En härlig läsupplevelse!

  SvaraRadera
 6. Jag har fortfarande problem med att kommentera från blogspot men jag gör ett nytt försök. Jag hörde Linda på bokmässan och det var intressant hur hon skrivit den här boken i två versioner, en på svenska och en på engelska.

  SvaraRadera
 7. Ylva: Knepigt med kommentarerna, men just nu fungerade det iaf! Häftigt att hon slapp översättare och får boken som HON vill på båda språken.

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar. Tack :)