onsdag 31 augusti 2011

Prislagstiftning

Med kort varsel så upptäckte jag att den italienska prislagstiftningen gällande böcker ändras imorgon. Det skall inte längre vara tillåtet att sälja böcker med större rabatt än 15% av det pris som står tryckt på boken vilket givetvis kommer slå hårt mot internethandeln (vilket säkerligen är lagens syfte). I all hast skickade jag iväg en beställning på några böcker av Italo Calvino. De ingår i en vackert illustrerad bokserie för barn som jag suktat efter länge men inte riktigt kunnat motivera mig att köpa. Nu när beställningen redan är iväg börjar jag nästan ångra att jag inte tog ännu fler...

7 kommentarer:

 1. Oj, det hade jag missat... med tanke på det ekonomiska läget fanns det kanske andra saker dom kunde ha ändrat från och med idag.. jag menar, det italienska folket verkar ju ändå inte vara några bokslukare av enorma mått (i alla fall inte här nere hos oss).

  SvaraRadera
 2. Det verkar vara väldigt fina böcker du har beställt. Synd med prisregleringen. (Och jag är verkligen ledsen att jag inte behärskar italienska.....)

  SvaraRadera
 3. Konstig lagstiftning.:( Finns det inte annat är litteratur man borde se över om man ska titta på något?:( Tur du hann fynda lite i alla fall.

  SvaraRadera
 4. Helena: Nej staten lär nog inte tjäna på den nya lagen som jag antar kommit till för att stärka de fysiska bokhandlarna mot konkurrensen från internetbokhandeln snarare än att driva in pengar (?)

  Ingrid: De är verkligen jättefina - det är ju så roligt att läsa illustrerade böcker dessutom.

  Bokomaten: Det verkar vara ett steg tillbaka till fast prissättning på böcker (vilket ju faktiskt fortfarande är ganska vanligt i andra länder)

  Här finns en intressant artikel som visar att det emellanåt diskuteras även i Sverige: http://www.dn.se/dnbok/dnbok-hem/fast-pris-delar-bok-sverige

  SvaraRadera
 5. Konstigt agerande - jag kan förstå att man vill skydda de "riktiga" bokhandlarna, men samtidigt sa slår det verkligen mot läsningen i allmänhet. Folk som inte läser så mycket och inte har biblioteksvana kanske drar sig för att köpa böcker?
  Tur att du hann fynda i alla fall!

  SvaraRadera
 6. Du har väl sett att du har vunnit?? :-) Kör försiktigt hem!

  SvaraRadera
 7. Fru E: Å vad roligt. Tusen tack - ska genst titta in hos dig :)

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar. Tack :)