tisdag 31 januari 2012

Soffläge

Idag har jag intagit soffläge med en ond hals och sprängande huvudvärk och om jag bara orkar hålla boken uppe så tänkte jag läsa den allra första bocken i Enid Blyton's långa serie med femböcker, The Mystery of the Burnt Cottage. Jag läste inte så många femböcker som barn (vad jag kan komma ihåg) och 9-åringen har länge rekommenderat mig att börja med denna!

Kanske passar bra in i fjolårets utmaning att läsa klassiska deckare dessutom - finns ju ingen anledning att sluta med det bara för att året är nytt :)

Uppdatering: Detta är första boken i den serie som på svenska heter Mysterieböckerna. På engelska heter serien The Five Find-outers. Femböckerna  heter däremot The Famous Five på engelska - snarlika titlar som fick mig att röra ihop dem.

11 kommentarer:

 1. Jag läste nog dom flesta av dom där när jag var liten har jag för mig :o)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem vet, jag kanske fastnar och läser dem nu istället ;)

   Radera
 2. Åhhhh, nostagitripp.:) Visste inte vilken som var den första. Ska se om jag kan hitta svenska titeln. Stackars dig som är sjuk förresten! Krya på dig! En barndeckare kanske är precis lagom för det värkande huvudet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Jag somnande visst tvärt med boken i hand men väcktes av telefonen. Ska ge den en ny chans nu :)

   Radera
 3. Ja, krya på dig! Hoppas deckaren kan hjälpa till att bota!
  Jag blir också nostalgisk... och lite undersam - är Mysteriet med den brunna stugan (som den hette när jag läste den) verkligen en del i fem-serien? Minns det som att jag älskade en serie där alla heter något med "Mysteriet med.." men att jag inte läste så många med 5-gänget. Minns jag fel, tro?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kollade Wikipedia för att reda ut och du har nog rätt i att det rör sig om två olika serier. Denna är i serien The five find-outhers som på svenska heter Mysterieböckerna och alla börjar med The Mystery of...
   Femböckerna heter däremot The Famous Five på engelska. Förväxlande lika titlar och för mig var det väl fem som fem :)

   Radera
  2. Tack för att du redde ut det :) Då är det mina fem gamla favoriter du håller i..

   Radera
 4. Ja, jag undrade också om detta var den första Vi fem-boken, men förstår nu hur det hänger ihop. Jag gjorde nämligen som du under januari och läste om lite ungdomsböcker, bland annat den första boken i serien The famous five, som på svenska heter Fem söker en skatt. Skrev lite om det här:

  http://www.thebookpond.se/index.php?q=/2012/01/historier-fran-forr.html

  Var lite skraj innan att läsa om skulle förstöra det nostalgiska skimret helt, men faktiskt inte i detta fallet. Klart man ser det annorlunda nu som vuxen, men feelgood-känslan och spänningen består.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom jag inte minns att jag läste så mycket av Blyton som liten så är det inte så mycket nostalgi för mig, men kul att läsa något som dottern rekommenderar ;)

   Radera
 5. Jag hoppas att bokläsande kurerade din onda hals.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sanningen att säga blev det nog mer tv-tittande tillslut än bokläsande... :)

   Radera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar. Tack :)