tisdag 10 januari 2012

Tredje gången gillt

Vi har numera läsande barn men fortsätter med att läsa godnattsaga varje kväll. Jag har alltid försökt välja böcker som ligger snäppet över barnens egna läsförmåga så att läsningen blir något utöver det de klarar själva. Numera klarar nio-åringen det allra mesta (textmässigt menar jag då för en del ämnen är såklart inte lämpliga för en nioåring) själv och jag försöker hitta böcker hon kanske inte skulle välja själv.

Det betyder att det för närvarande blir en hel del av mina gamla favoriter. Lagom till jul läste vi ut Penelope, en resa i tiden av Alison Uttley som utspelar sig i början av 1900-talet samt i Maria Stuarts 1500-tal och den föll i god jord. Efter ett juluppehåll med med sporadisk läsning så började jag för några dagar sedan läsa Agnes Cecilia, en sällsam historia av Maria Gripe under högljudda protester från dottern. Skuggserien var något av det bästa jag läste som barn och jag tänkte inte ge upp så lätt. Första läspasset höll hon för öronen, andra läspasset bad hon mig sluta efter två korta kapitel och ikväll, det tredje läspasset bad hon mig fortsätta läsa så fort jag gjorde ansats att sluta. Så nu är hon fast :)

Vad vill jag då säga med detta? Jag vill inte tvinga på mina barn böcker och berättelser som de inte gillar, och såklart har det hänt att vi inte har avslutat påbörjade böcker även om det inte hänt många gånger. Jag hoppas istället att min "metod" att inte alltid låta dem välja fritt har lett till många nya favoriter och förhoppningsvis medverkar det till att bredda läsintresset. Att utmaningar föder lust helt enkelt.

6 kommentarer:

 1. Ah, alskade, underbara Agnes Cecilia! Jag maste lasa om den sa fort ajg kommer over den, den ar ju alldeles underbar!

  SvaraRadera
 2. Emma: Du har inte läsplatta, eller? Den finns nämligen även som e-bok att låna eller köpa numera :)

  SvaraRadera
 3. Vi läste högt långt upp i åren när jag var liten. Tycker det är synd med föräldrar som slutar läsa för sina barn när de börjar kunna läsa själva. Finns ju amssor med böcker som är för barn som är för svåra för dem att läsa själva men för barnsliga när de blir gamla nog att klara av dem.

  SvaraRadera
 4. Måste bara tillägga att jag ÄLSKADE Penelope, en resa i tiden, när jag var barn. ÄLSKADE! Ja, och Agnes Cecilia förstås. Men det är väl knappast särskilt ovanligt.:)

  SvaraRadera
 5. Bokomaten: Visst kan det verkligen kännas frestande att sluta med godnattsagan - men det är ju nu man kan läsa alla de riktigt bra böckerna för dem, så det vore ju lite synd ;)

  SvaraRadera
 6. Thesе ԁays, electrοnic cigaгеtte is еxtгemelу гenoωned
  to mаnage smоking hazards.

  my web blοg; V2 Cigs Coupon code

  SvaraRadera