söndag 13 mars 2011

The Bell Jar

När jag nu som vuxen läser Sylvia Plaths The Bell Jar så önskar jag att det var en bok jag fått i min hand som tonåring. Hon beskriver så levande alla de känslor som drar i en ung kvinna.

Den unga Esters känsla av främlingskap kommer av alla förväntningar som ställs på henne som ung kvinna i 1950-talet Amerika. Hon har genomskådat det ojämlika samhället och det orättvisa i männens självklara rätt till både karriär och familj. Själv inser hon att hennes val står mellan att gifta sig och leva undergiven sin man eller förbli ensam och göra den karriär som hon drömmer om - att en kombination av de båda inte är möjlig för en kvinna i det samhälle där hon lever. Det är denna dröm om ett större liv som både blockerar och sporrar den unga Ester att orka vidare.

Boken är självbiografisk och ger en bakgrund till Sylvia Plath's tragiska livsöde. Som läsare kan man anta att de krafter som drog i den unga Sylvia inte gav med sig utan fortsatte att plåga henne även i fortsättningen av hennes allt för korta liv.

Jag har tidigare läst Kate Moses roman Övervintring om Sylvia Plath, som trots att den bygger på biografier, dagböcker och brev snarare är en skönlitterär berättelse än en biografi. Efter att nu även läst The Bell Jar så känner jag mig än mer nyfiken på den trots allt starka och fascinerande Sylvia och tar gärna emot tips på bra biografier!

1 kommentar:

  1. Jag läste den här som tonåring och blev helsåld. Tänk att andra kunde känna så och genom tid och rum! Jag plöjde alla hennes dikter också sedan och fick en biografi som jag minns att jag tyckte var helt ok. Minns inte vad den hette, men den borde stå hemma i hyllan fortfarande så kan kolla up pdet.=)

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar. Tack :)