torsdag 28 april 2011

Italienska utflykter - MateraMatera är välkänt för sitt historiska centrum, området Sassi. Här, i detta enkla område där husen är mer eller mindre staplade på varandra, bodde folk under förskräckliga förhållanden fram till 1957 - sen blev befolkningen tvångsförflyttad pga de ohygieniska omständigheterna. Spädbarnsdödligheten var då så hög som 50%. Man kan se in i en typisk bostad som bestod av 2 små rum och litet kök, där en familj med upp till sex barn bodde. Hästen stod i ett halmprytt hörn av det lilla vardagsrummet, en brunn där man kunde ta upp "färskvatten" från sinnrikt utgrävda vattensystem fanns mitt i huset och toan var en hink bredvid sängen. Bostäder och kyrkor består oftast av en fasad utåt, medan bakre delen av huset är uthuggen i berget.

Numera står finns i Sassi di Matera på UNESCOs världsarvslista.

Boktips: Carlo Levi's bok "Cristo si e fermato a Eboli" innehåller beskrivningar liknande levnadsförhållandena i Matera. Boken finns inte på svenska men på engelska. (Finns även filmatiserad från 1979)
Filmtips: Flera historiska filmer är inspelade i denna miljö, en av de senaste är Mel Gibsons "The Passion of the Christ"

Matera ligger i landskapet Basilikata i centrala Italien

Vi besökte Matera när vi var på husbilssemester i april/maj 2008

Alla mina italienska utflyktstips finns samlade på sidan Italienska utflykter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar. Tack :)