tisdag 5 april 2011

En bok blir levande

Vi har sett så mycket vackert i Venedig att jag velar om var jag ska börja! Eftersom bloggen är en bokblogg så är det kanske ändå lämpligt att börja med La chiesa della Pietà och anknytningen till Tiziano Scarpas Stabat Mater La chiesa della Pietà är nämligen den kyrka i vilken Vivaldi höll konserter med barnhemsflickorna från Ospitale della Pietà och som boken handlar om. Vivaldi var präst här och han var även musiklärare på det intilliggande barnhemmet.

Boken handlar om barnhemsflickan Cecilia och hennes förhållande till musiken och hur det som kanske känts som ett tvång får en helt ny innebörd när Vivaldi kommer till barnhemmet och tar över musiklektionerna. I denna kyrkan hölls konserter med barnhemsflickorna för de dignitärer som besökte staden och när man ser upp i kyrkan ser man balkongerna (ej med på bilden) där flickorna stod dolda från församlingen nedanför under sina framträdanden. Än idag hålls Vivaldi konserter och det måste en alldeles speciell atmosfär att uppleva!

8 kommentarer:

 1. Hej!
  Jag är inte så lite fascinerad av att du är både bibliotekarie o bor i Italien. Jag är bibliotekarie o väldigt förtjust i landet, men har aldrig bott där och kan bara väldigt få ord italienska.

  Faktiskt hörde jag Vivaldis fyra årstider spelas i Venedig, i augusti. Men i en f d (tror jag) kyrka vid Marcusplatsen. Väldigt turistiskt (och fint).. :)

  Suck... Sverige känns allt bra grått ibland.

  SvaraRadera
 2. Ja, håller med Hermia. Intressant att man i malmö nu i Vintras satte upp en föreställning kallad "Vivaldis vinter" som cirkulerade just kring det här med Vivaldi och alla barnhemsbarnen.

  SvaraRadera
 3. Hermina: Jag tror nog konserterna i denna kyrkan är väldigt turistiska med, men man får väl blunda och tänka sig tillbaka till annan tid :)
  Det var inte i denna kyrkan du var då? Den ligger max 200 m från Marcusplatsen utmed vattnet. - Fast du skrev ju f d kyrka - och denna är ju i allra högsta grad fortfarande en kyrka :)

  SvaraRadera
 4. Bokomaten: Nej, är det sant!? Låter väldigt intressant, den skulle jag vilja se NU ;)

  SvaraRadera
 5. Visst är det fantastiskt när man kan uppleva böcker på sin rätta plats. Jag gjorde exakt samma sak för lite sedan när jag var i Córdoba.

  Jag vill gärna läsa mer om er resa till Venedig.

  SvaraRadera
 6. Den kyrkan måste jag absolut besöka i september.

  Åt ni på några restauranger värda att rekommendera?

  SvaraRadera
 7. Hej igen..
  Måste hem (från jobbet) och leta bland bilderna, för jag har inget minne av att den var så där tjusig, kyrkan. Kan det ha funnits vatten på andra sidan (eller, där finns ju vatten överallt :))?

  SvaraRadera
 8. K-L: Ja visst, det lägger en helt ny dimension och som har förmåga att förändra och fördjupa (!!) läsupplevelsen i efterhand.

  Mimmi: Detta är en jättemysig vin-bar. http://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g187870-d1088040-Reviews-Ai_Rusteghi-Venice_Veneto.html Man kan även äta där (tror jag) men vi var där på aperitivotid och tog bara en liten panino. Maten var annars för dyr i förhållande till kvaliteten för att jag ska kunna rekommendera något. Man hinner tyvärr inte äta så mycket på två dagar ;) Skriver lite om maten i nästa inlägg...

  Hermia: Kyrkan ligger med fasaden mot öppet vatten. Du får ta och kolla upp det sen ;)

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar. Tack :)