onsdag 20 april 2011

Italienska utflykter - Certosa di Pavia


Så här i början av mina italienska utflykter på bloggen tänkte jag visa en del av det Italien som ligger precis runt hörnet. Runt hörnet rent bokstavligt talat - för om man kliver ut på balkongen i min dotters rum och går om hörnet på huset så ser man baksidan av detta vackert medeltida kloster. Både byn där det ligger, som är granne med vår by, och själva klostret heter Certosa di Pavia.

Klostret är fortfarande aktivt. Munkarna tillhör en Franciskanerorder som avlagt tysthetslöfte, men munkarna som visar klostret och kyrkan samt arbetar i butiken är undantagna. De har sitt eget jordbruk och man kan köpa deras produkter i butiken. Främst handlar det om ris (japp, jag bor i inte bara Italiens utan även ett av Europas största risodlingsdistrikt), honung och läkeörter.


På helgerna är det mycket besökare och ofta någon marknad utanför klostrets murar, och eftersom det är ett av få ställen vi kan nå utan trafik så går våra cykelturer ofta dit.

För att besöka de fantastiska trädgårdarna måste man gå genom en grind inne i själva kyrkan. Ibland är den stängd, men titt som tätt kommer det förbi en munk och släpper igenom folk.


Den allé som leder upp till klostret och just nu grönskar så här vackert kör jag jag en vanlig dag igenom sisådär 3-4 gånger. Nu på våren är det en magisk känsla att åka där rakt emot 1400-tals klostret i andra änden av allén.


Certosa di Pavia ligger i landskapet Lombardia i norra Italien

Alla mina italienska utflyktstips finns samlade på sidan Italienska utflykter

4 kommentarer:

 1. Så fantastiskt otroligt vackert! Klostret och trädgården borde vara renässans, väl? Jag skulle älska att promenera där. Hoppas du får njuta ofta.=)

  SvaraRadera
 2. Ah, nu såg jag att du på slutet skrivit att klostret är från 1400-talet.=)

  SvaraRadera
 3. Betraktar nästan andlöst bilderna...
  Vackert, vackert, vackert

  SvaraRadera
 4. Bokomaten: ska kanske erkänna att jag inte utnyttjar det så mycket som jag borde (hemmablind kanske...). Det kostar inget att gå in så jag kan inte ens skylla på det :)

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar. Tack :)