söndag 2 oktober 2011

Här ligger jag och blöder

Gilla förlag ger helt klart ut böckerna med de förnärvarande snyggaste omslagen! Jag gillar att de har en enhetlig stil och man känner igen en bok från dem genom omslaget. Det funderar säkert som dragplåster på kunderna. Den som gillade Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag känner sig säkert lockad att läsa även Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld bara av att se omslaget (och tvärtom såklart).

Här ligger jag och blöder vann Augustpriset i barn- och ungdomsliteraturklassen 2010 och har gått (eller går t.o.m måndag) som radioföljetong och kan ytterligare ett tag höras i sin helhet på webben.

Som perspektiv på läsningen (lyssningen) är det intressant att även läsa ungdomsboksförfattaren Johanna Tydells reflektioner i nyaste Vi Läser om hur den mörka verkligheten länge präglat ungdomslitteraturen. Alkoholiserade föräldrar, drogmissbruk, anorexi, graviditet, döende föräldrar är några av dess teman. Johanna Tydell nämner just Här ligger jag och blöder som en bok som bryter den trenden. Visst finns det ett rejält mått av sociala problem även i denna boken, men det som skiljer ut den är dess komiska inslag. Trots att det faktiskt många gånger ser ganska så hopplöst ut för huvudpersonen Maja som lyckas trassla in sig rejält i sina lögner så gör det att jag som läsare inte tappar tron på att det skall lösa sig till sist. Även om jag inte kan ana hur så tror jag hela tiden att det skall finnas en naturlig lösning på Majas "problem". Sedan visar det sig att även de vuxna har dolt saker för varandra och ljugit för att man faktiskt inte alltid orkar berätta sanningen och att hade de varit öppna så hade aldrig hela denna historia behövt hända. Eller, tummen, den som delvis är begynnelsen till historien, med den hade det väl i vilket fall gått som det nu gick i bokens inledning.

Även Mimmimarie har lyssnat på radioföljetongen, men hon var inte så imponerad. Däremot finns gillande omdömen bl.a. hos Bokstödet och Boktoka.


3 kommentarer:

  1. Jag får nog ta och skaffa mig en ny prenumeration av Vi läser, jag känner mig i en litterär öken utan den.

    SvaraRadera
  2. Tips! Här listas ALLA nysläppta böcker på svenska: utgivet.wordpress.com

    SvaraRadera
  3. mimmimarie: Här är det julafton när den dyker upp i brevlådan. Den och Bamse är det vi prenumererar på från Sverige och inte kan leva utan :)

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar. Tack :)