onsdag 26 oktober 2011

Oväder i Ligurien

Ligurien och Cinque Terre har idag drabbats av fruktansvärda översvämningar med förödande effekter. Gator liknande den på bilden (från Manarola) har förvandlats till vilda floder och delar av hus och bilar förs med strömmarna. Flera dödsfall har inträffat och stora delar av vägsystemet har brakat samman av vattenmassorna. Monterosso i Cinque Terre verkar vara värst drabbat, och det pratas redan om att det är klimatförändringarna som ligger bakom. Helt klar är att det är en fruktansvärd katastrof och att ett enormt arbete ligger framför för att återställa infrastruktur och byggnader i detta väldigt säregna och redan tidigare svårtillgängliga område.

Fortfarande har jag inte sett någonting om detta på de svenska tidningarnas webbar, men t ex här kan man läsa mer (på italienska) och även se bilder om man klickar runt lite. 1,5 timmar i bil längre norrut har vi inte anat detta oväder. Här har det bara varit grått med lättare regn de senaste dagarna.

Själv har jag 2 fantastiskt roliga besök att se fram emot under de närmsta veckorna. Det ena sällskapet avlöser det andra (samma dag!) och jag inser att bloggen blir lidande. Fortsatt trög aktivitet här inne de närmsta veckorna alltså.

Uppdaterat: Här finns en film på DN: http://www.dn.se/webbtv/nyheter/har-dranks-en-italiensk-by/

7 kommentarer:

 1. Jag läste om det på sds.se, mycket kort men man förstod att det var illa. Sen har en italiensk kompis lagt upp en film från repubblica (tror jag) från Monterosso på Fb. Så sorgligt det känns. Suck och snyft, favvoplacet...
  Nina (Hjalmar & Selma)

  SvaraRadera
 2. Nina: Hur många gånger har jag inte tänkt att vi skall återvända till Monterosso (där vår bas varit under besök i CT) och de andra fina byarna - nu blöder hjärtat för alla dem som lever sina liv på denna mycket speciella plats.

  SvaraRadera
 3. Jag sag en video nar floden bara forsar fram i staden, det ar otroligt obehagligt att se, madde onekligen lite illa av att titta pa den...

  SvaraRadera
 4. Så gräsligt hemskt- jag har svårt att se på bilderna- stackars människor som drabbats av denna katastrof. Vi lever i en mycket farlig värld där vi sågar av den ena grenen efter den andra (de som vi alla sitter på).

  SvaraRadera
 5. Nej, nej, nej - fina vackra Cinque Terre... "Nyheten" har gått mig helt förbi. Ja, vad gör vi egentligen med vår jord?

  SvaraRadera
 6. Nu har jag sett de helt ofattbara bilderna.. hemskt!

  SvaraRadera
 7. Nejnej, så förfärligt! Inte hört något alls om detta någon annanstans än hos dig och nu Hermia! Så vackra ställen och så fruktansvärt!

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar. Tack :)