måndag 3 oktober 2011

Veckans snackis

...kommer helt klart vara vem som får Nobelpriset i litteratur. Det tillkännages på torsdag kl 13.

1999 jobbade jag på Goethe-institutet och var på plats i börssalen och hörde Günter Grass utropas som vinnare. Det var ju extra roligt att det blev en tysk författare som vann det året eftersom han sedan gästade institutet och gav en föreläsning i samband med utdelningen av priset.

I år tror jag att det blir en poet, och eftersom jag är så dåligt bevandrad i poesin så tänker jag inte namnge någon önskansvärd eller trolig vinnare. Spännade är det likväl :) En del bloggare har redan spekulerat i vinnare och hos Lyran  finns en tematrio på ämnet.


8 kommentarer:

 1. Så roligt att det blev tyskt just då! I år hoppas jag på att det blir något (för mig) helt okänt namn som tillkännages som vinnare, någon mindre känd, som får uppmärksamhet på svenska.

  SvaraRadera
 2. Hermia: Ja det var en väldigt rolig upplevelse! Du har rätt i att det är väldigt kul med okända pristagare som kommer fram i ljuset.

  Vad kul att du lagt upp dig själv som profilbild!

  SvaraRadera
 3. Jag har faktiskt inga bra spekulationer i ar, men hoppas att det blir en trevlig overraskning! Alltd kul att lara kanna en ny forfattare!

  SvaraRadera
 4. Jag har ingen gissning och ingen aning:-) Brukar vara någon för mig helt okänd, undantaget Doris Lessing. Synd att hon inte kom och tog emot priset. Så det är väl min önskan då, att de ska dela ut priset till någon som kan resa hit och ta emot det och hålla ett bra tal:-)

  SvaraRadera
 5. Jag tycker också att det skulle vara roligt med ett helt okänt namn! Då får man nog satsa lite på översättningslitteratur- och det kan behövas. Vilken fin upplevelse för dig år 1999! Det var sannerligen bra timing :-)

  SvaraRadera
 6. Ja, det troligaste är väl ändå att det blir en medelålders man som man inte har lsät, men jag kommer ändå sitta där på torsdag klockan 13.00 med fjärilar i magen och fingret på reserverationsknappen.;)

  Håller med hermia om det måste varit roligt att Grass fick det just den gången, faktiskt en författare man ändå kände till sedan innan, då var det mest för att jag avrit cineast i många år och sett Bläcktrumman filmatiserad.

  SvaraRadera
 7. Det skulle ju faktiskt vara roligt om en tysk vann i år också med tanke på Bokmässetemat, men utan att veta någonting så håller jag det inte för troligt.

  Ska jag vara ärlig tycker jag inte att just poeter är världens roligaste val (skulle Tranströmer vinna mot alla odds kommer jag nog iofs bli både tårögd och patriotisk trots att jag inte läst en rad..) utan jag hoppas på ett ännu mindre troligt val och håller som vanligt på Joyce Carol Oates.

  SvaraRadera
 8. Lika spännande varje år!

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar. Tack :)