tisdag 8 februari 2011

Italienska bästsäljare Januari 2011

Ingrid tyckte det skulle vara intressant att se vad som ligger på bästsäljarlistorna i Italien. Inga problem tänkte jag - men insåg snart att det finns tusen olika bästsäljarlistor. Varje bokhandelskedja och internetbokhandel har såklart sin egen lista som ofta är påverkad av vilka erbjudanden de har för tillfället. Jag tyckte de varierade enormt mycket, men hittade tillslut något som verkar vara en lista över mest sålda böcker i Italien under januari 2011.

Nedanstående lista har jag sett i några olika forum/bloggar men hittar tyvärr inte källan... Sen kom dessutom mitt internetavbrott i vägen och därför har det tagit ett tag innan jag publicerat listan med mina kommentarer.

1. La versione di Barney av Mordecai Richler - Översatt från engelska. Boken bakom filmen Barney's Version som delvis utspelar sig i Italien. Jag kan inte riktigt komma fram till om filmen har haft premiär i Sverige eller inte? Den verkar hur som helst intressant och Paul Giamatti fick en Golden Globe för sin huvudroll.

2. Benvenuti nella mia cucina av Benedetta Parodi - Kokbok

3. Il profumo delle foglie di limone av Clara Sanchez - Översatt från spanska

4. I dolori del giovane Walter av Luciana Littizzetto  - Författaren är även skådespelerska och TV-personlighet. Jag känner inte till boken, men varje gång hon skymtar förbi på TV så slås jag av hur gapig hon är och har inte alls lust att läsa något av henne.

5. Cotto e mangiato av Benedetta Parodi - Nästa kokbok av samma kokboksförfattare som ovan. Jag bläddrade i en av dem sist jag var och handlade och tyckte den såg ganska trist ut. Men man kanske inte ska döma en kokbok efter utseendet?

6. Io e Te av Niccolò Ammaniti - Jag är mycket stolt att kunna säga att jag läst åtminstone en av böckerna på listan!

7. Il cimitero di Praga av Umberto Eco - En av de stora giganterna i Italien.


8. La mappa del destino av Glenn Cooper - Översatt från engelska.

9. Canale Mussolini av Antonio Pennacchi - Vinnare av Stregapriset 2010, Italiens viktigaste litteraturpris. 

10. Appunti di un venditore di donne av Giorgio Faletti - En italiensk deckarförfattare. Ett par verk finns översatta till svenska. Kanske något för mig?

7 kommentarer:

 1. Nästan bara italienska namn, kul! Min man gillar Faletti jättemycket. Jag har inte läst honom. Kunde du italienska innan du flyttade ner? Jag har anmält mig till Folkuniversitetet men det verkar inte bli nån italienska kurs på "rätt" nivå.. Trist. Jag har glömt så mycket!

  SvaraRadera
 2. Vi gick båda två ett par år på Folkuniversitetets kvällskurser (i sthlm dock) innan vi flyttade ner. Sedan har jag läst lite på distans på Högskolan Dalarna. De har även preparandkurser (typ gymnasienivå) - så kolla in om det finns något för dig där!

  SvaraRadera
 3. Umberto Eco är den enda som jag läst något av.

  Jag skulle vilja ha bokhylla med dörrar också! Då kanske det skulle bli bättre ur dammsynpunkt + att det är väldigt snyggt också!

  SvaraRadera
 4. Vilken spännande lista- så roligt att se! Tack ska du ha för den. Ammaniti och Pennachi vill jag jättegärna läsa- Umberto Ecos bok verkar också intressant. Åh vad jag skulle vilja behärska italienska! Jag är så avundsjuk på dig....

  SvaraRadera
 5. Förstår inte varför jag inte är inne här hos dig och kollar oftare. Jag brukade läsa din utlandsmammablogg då och då, men nu är du tillagd i min bloggroll så nu ska jag väl inte glömma bort att titta in.=) Kul med en "italienare" juh.

  SvaraRadera
 6. Hejsan,
  jag fàr skàmmas och erkànna att jag inte làst nàgon av bòckerna.
  Benedetta Parodi àr ju min lille plutts favorit pà italiauno nàr hon visar recept.Jag tror hon har blivit sà poppis fòr hon gàr ofta den enkla vàgen och andvànder fàrdigriven parmesan,pasta sfoglia mm.Kanske de mànga behòver idag nàr man ofta har ont om tid.
  Maria

  SvaraRadera
 7. Ah, jag har alldeles for dalig koll pa italiensk litteratur! Flera av de har verkar ju vara himla bra!

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar. Tack :)