måndag 7 februari 2011

My Sister my Love - J C Oates i toppform

Den första av de böcker jag läste ut i förra veckan under mitt internetavbrott var My Sister my Love av Joyce Carol Oates och den är utan tvekan årets hittills största och bästa läsupplevelse. Bokens svenska titel är Älskade syster.

Berättelsen är baserad på ett verkligt mord, och många detaljer överensstämmer med det fortfarande ouppklarade fallet med 6-åriga JonBenet Ramseys död. I boken heter hon Bliss Rampike och istället för barnmodell är hon skridskoprinsessa som drillas hårt av sin mamma för att nå framgång. Boken är skriven ut Bliss storebror Skylers perspektiv ca 10 år efter det inträffade. Han ger läsaren en inblick i det dysfunktionella övre medelklassamhället där framgång mäts i pengar och vilka klubbar man är med i, snarare än i välbefinnande. Ett uttryck för framgångssträvandet är att diagnostisera och medicinera bort alla sympton på att barnen inte mår bra. Ytan får inte krackelera. Skyler har som 9-åring, när hans syter mördas, redan en mängd disgnoser och medicineras med otaliga mediciner och Bliss skador döljs med smärtstillande medel i mammans jakt på ytterligare troféer.

Skyler ger en knivskarp analys av förhållandena inom familjen från sin position. Texten vimlar av fotnoter och paranteser där Skyler fördjupar analysen, samtidigt som han öppet erkänner att han inte kan minnas exakt hur saker har gått till. Ändå är jag beredd att lita på honom, på barnets förmåga att känna av situationer och förhållanden.

I sin helhet är det såklart en fruktansvärt tragisk historia, men det är något lockande att få se in under ytan hos en familj där tron på den amerikanska drömmen är så stark att den överskuggar allt vad sunt förnuft heter. Fruktansvärt bra, helt enkelt.

Uppdaterat 20:00:
Finns på årets bokrea! Skynda! Fynda!

2 kommentarer:

  1. Vi läste Dödgrävarens dotter förra året i en liten bokcirkel vi har här nere. Det var mitt första möte med Oates och det var ett trevligt sådant, men eftersom hon har skrivit så vansinnigt mycket har jag inte vetat vad jag ska fortsätta med. Tack för tipset.

    SvaraRadera
  2. K-L: Ja hon är minst sagt produktiv! Men det mesta jag har läst har varit bra :)

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar. Tack :)