torsdag 5 maj 2011

Italienska utflykter - Comacchio

Utåt kusten, öster om Ferrara i Emilia-Romagna ligger byn Comacchio mitt ute på Po-deltat. Här har landområden skapats genom att man har byggt upp vallar (bonifici kallas dessa områden på italienska). Innanför vallarna har det bildats bräckvattensjöar och Comacchio är en otrolig liten by som genom historien livnärt sig på ålfiske i dessa sjöar.

Båtar i vilka ålfångsten transporterades.


Sjöarna syns inte när man åker på vägen utmed vallen - för att de dem måste man klättra upp på vallarna och där öppnar sig enorma vattenfyllda områden. Tätt, tätt runt om ligger fiskehyttar som den på bilden och som är helt tillägnade ålfisket.


Bakom denna långa pelargång döljer sig bl a museet för marinerad ål. Där har de även återupptagit den traditionella produktionen med att varmröka ål som sedan marineras och läggs in på burk. Det var mycket intressant men tyvärr var inte produktionen igång eftersom vi var där på en söndag.

Comacchio kallas även för lilla Venedig eftersom gatorna är delvis vattenfyllda. Denna bro Treponti är byns mest kända sevärdhet.


Vi hade lite otur med maten i Comacchio. Det visade sig vara Cresima (ung. konfirmation) just denna dagen och alla restauranger, verkligen varenda en, var fullbokade. Jag ville så gärna smaka ålen, men lyckades inte på den enkla restaurang där vi tillslut fick plats i byns utkant. Det var delvis mitt eget fel då jag antog att en marinato misto i Comacchio givetvis måste innehålla ål - men jag borde givetvis ha frågat.

Comacchio ligger i landskapet Emilia-Romagna i norra Italien

Vi besökte Comacchio i oktober 2009

Alla mina italienska utflyktstips finns samlade på sidan
Italienska utflykter

7 kommentarer:

 1. Åh, jag tycker så mycket om dina italienska reseberättelser.

  SvaraRadera
 2. Oj, vad spännande. Och smalt - museum om marinerad ål!!Oj.

  SvaraRadera
 3. Mimmimarie: Tack, det värmer :)

  Hermia: Det där med ålen blev som en besatthet för mig när vi var där. Men tanken på att byn har sitt existensberättigande tack vare ålen är så fascinerande. De flesta andra turister nöjer sig säkert med att titta på det mysiga centrum :)

  SvaraRadera
 4. Museet för marinerad ål! Snacka om att hitta sin grej! Håller med mimmimarie att dina små utflykter är helt nderbara att läsa.=) Får man drömma sig bort på utflykter och strapatser själv en smula.=)

  SvaraRadera
 5. Bokomaten: Ni är för rara :)

  SvaraRadera
 6. Men så fint! Det är så trevligt att få följa med på dina italienska utflykter- ett museum för marinerad ål! Det vore något att besöka (fastän jag inte gillar ål så kan det ju vara roligt att se hur man tillverkar en sådan delikatess (för andra då. :-)

  SvaraRadera
 7. Ingrid: Själv äter jag gärna en liten liten bit rökt ål någon gång ibland - jag får helt enkelt åka tillbaka till Comacchio en andra gång för att prova den italienska varianten :)

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar. Tack :)