lördag 21 maj 2011

Italienska utflykter - Gola dell' Alcantara och Calatabiano

Både Gola dell' Alcantara och Calatabiano ligger en kort bit inåt fastlandet från Giardini-Naxos på Sicilien. I Gola dell' Alcantara har vatten som flyter ner från Etna genom årtusenden grävt sig ner i berget och bildat en klyfta. Berget består här av förstenad lava från vulkanutbrott i det förgångna.
 Först promenerade man en sträcka utmed klyftan där det finns markerade utsiktspunkter där man ser ner i själva klyftan. Otroligt maffigt IRL.
Barnen tyckte det var coolt att gå omkring på lavasten. Sonen var dock lite orolig innan och undrade vad som skulle hända om man går i lava - han hade inte föreställt sig att den inte var förstenad...

Efter promenaden kunde man ta en hiss ner till stranden vid klyftans mynning. Man kunde även gå - men hissen var bättre markerad än gångvägen så vi såg den inte. Barnen badade fötterna i det iskalla vattnet. Det arrangeras även promenader in i själva klyftan. Då krävs dock våtdräkt...

Jag hade inte föreställt mig att det skulle vara så otroligt grönt på Sicilien. Vi fick dels förklaringen att markerna fortfarande inte är uttorkade, men även att just denna del av Sicilien är mycket grönare vilket beror på att smältvatten från Etna fortsätter rinna ner för berget ända in på sommaren och ger ett betydligt fuktigare klimat här än på övriga delar av ön. På denna bilden ser man att det fortfarande ligger kvar mycket snö uppe vid toppen.

Att vi hamnade i Calatabiano beror på att de firade helgonfest till San Filippos ära. Den 2 ton tunga statyn av San Filippo som vanligtvis står i en kyrka uppe på en hög kulle bärs nedför branten av 60 starka Calatabianobor. Vi satt med perfekt utsikt över den snävaste kurvan direkt efter ett mycket brant parti och höll andan när de passerade i mycket hög fart! På Helenas blogg finns mycket finare bilder där man verkligen ser koncentrationen och anspänningen i männens ansikten.

När helgonet är nedburet och befinner sig i i kyrkan i byn så börjar den stora festen med marknad och underhållning. Där kan man t ex köpa friterade crespelle fyllda med ricotta eller anjovis. Yummie!

Gola dell' Alcantara och Calatabiano ligger på Sicilien

Vi besökte Gola dell' Alcantara och Calatabiano i maj 2011

Alla mina italienska utflyktstips finns samlade på sidan
Italienska utflykter

1 kommentar:

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar. Tack :)