söndag 29 maj 2011

I havet finns så många stora fiskar

Titlen på Sara Lövestams bok är hämtad från en barnvisa, men jag kan inte låta bli att tänka att den istället för I havet finns så många stora fiskar borde vara I havet finns så många fula fiskar  - det är iaf det de är, riktigt fula fiskar, männen i pedofilringen som är helt blinda för att det skulle vara något konstigt eller fel på den kärlek de känner till barnen. Bokens tar parallellt avstamp i femåriga Maltes dagisgrupp och i en internationell pedofilring och det krävs ingen avancerad gissning för att förstå att de världarna kommer att korsas. Inledningsvis är det fruktansvärt jobbigt att läsa boken och ta sig igenom mailen på pedofilringens mailinglistan. Men det är värt att orka läsa vidare.

Malte är en på många sätt utsatt pojke utan fungerande vuxet nätverk vars tankar man får följa i boken. Ibland känns hans resonemang visa med en 100 årings livserfarenhet och andra gånger som en 2-3 årings som inte kan se sakernas sammanhang. Jag tänker att jag inte känner igen hans sätt att resonera från mina barn - men kanske är det så de fungerar, barnen som som fått lära sig anpassa sig till de vuxna oavsett hur de mår och blir behandlade.

Efter den jobbiga inledningen av boken gick det lite lättare att läsa, den utvecklar sig till att bli en spännande jakt på en specifik person. Det finns även från början av boken en parallellhistoria med en Iakttagare med en alldeles egen bakgrund att bearbeta och som bit för bit växer och vävs ihop med huvudhandlingen. Det är välskrivet, engagerande och inte minst med ett viktigt ämne. Skitbra helt enkelt!

Det går inte att komma ifrån att det är jobbigt att läsa om utsatta barn - Bara ett barn av Malin Persson Giolito är en annan jag läste för inte så länge sedan. Även det en mycket bra bok. 

Andra bloggare som har läst och skrivit om boken är boktokig, Fru E, och Enligt O. Och här kan man hitta vad ännu fler bloggare skriver om I havet finns så många stora fiskar av Sara Lövestam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar. Tack :)