tisdag 13 december 2011

Trevlig Lucia

... eller hur hälsar man egentligen varandra på Luciadagen? Idag har jag mest legat på soffan och tittat på TV och läst Elly Griffiths. Ibland har det sina fördelar att vara krasslig :)

Så mycket Luciafirande blir det inte för oss idag. Gitarrspel och skridskoåkning står på schemat efter skolan för barnen och jag skall på något vis se till att de kommer till och från sina aktiviteter.

Däremot lyser den vackra Lucian som min händiga faster gjort stämningsfullt i vårt hem. Dessutom var vi ju i Milano och lussade igår (bidragande orsak till att förkylningen känns värre idag?)5 kommentarer:

 1. Vilken fin Lucia. Hos oss har hon inte synts till.

  SvaraRadera
 2. Hade också gärna blivit sjuk någon dag och intagit soffläge. Så slutkörd nu!

  Jag antar att Lussefirandet är kopplat till någon svensk verksamhet? Men jag har funderat på det där om själva Lucia är känd i Italien? Hon är ju ändå ett italienskt helgon.

  SvaraRadera
 3. a-lo: Det är SVEA (sv kyrkans kvinnoförening i utlandet) som ornar varje år och prästen från Rom kommer upp och håller gudstjänst.

  Lucia är känd i Italien och hon firas på olika håll i landet. Dock inte här. På några ställen kommer hon med presenter, men jag har aldrig hört talas om något firande som liknar vårt svenska med Luciatåg eller ens att någon klär ut sig till Lucia.

  Helena som bloggar från Sicilien har skrivit om det sicilianska firandet här: http://pysen73.blogspot.com/2009/12/santa-lucia-fran-siracusa.html

  SvaraRadera
 4. Roligt, jag tänkte fråga ungefär det samma som a-lo. Hon är ju ett sicilianskt helgon om jag minns rätt, men firandet på vårtsätt antogj ag nätan var i någon svensk regi. Konstigt att göra det dagen innan Lucia dock..

  SvaraRadera
 5. Bokomaten: Av praktiska skäl brukar vi fira någon/några dagar innan. Det beror på när kyrka är ledig och prästen har tillfälle att komma upp från Rom antar jag...

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar. Tack :)