måndag 5 december 2011

Kortvingar

Under några år i början av 2000-talet läste jag mycket finsk och finlandssvensk litteratur. Sedan var det kanske småbarnsår och utlandsflytt som kom emellan för nu är det glest mellan böckerna. De jag kan dra mig till minnes jag har läst därefter är superbraiga Sofi Oksanen som jag  läste i somras (men ser att jag inte bloggat om - fy skäms) och innan dess har jag försökt tycka om Monika Fagerholm utan att lyckas.

Därför var det roligt att bli påmind om Anja Snellman på bibliotekets hylla för utgallrade böcker vid sommarens besök i Sverige. Fast är det  ju samtidigt ledsamt att boken Kortvingar stod där och såg helt oläst ut... Nu fick den iaf följa med mig hem och har värmt hyllan sedan i somras.

Boken baseras på ett brutalt knivmord på tre ungdomar i ett tält som skedde i Finland 1960 och som fortfarande är olöst. Författaren har med utgångspunkt i den verkliga händelsen skapat en egen historia. För mig handlade den mer om hur livet går vidare för dem som är med om en sådan händelse, än om att hitta en möjlig lösning på morden. En flicka, den lite udda Marleena överlever för att hon har en träff med sin lärare i skogen under natten, medan hennes lillasyster Anniina är ett av offren som attakeras när de ligger och sover i tältet. 14-åriga Marleena bär skulden med sig genom livet, och avslöjar aldrig för någon hur det kom sig att just hon överlevde dådet. I familjen finns även en äldre syster och föräldrarna. Vilket liv orkar man leva efter en sådan katastrof och vad gör det med en att skuldfrågan aldrig blir utred är frågor som författaren bearbetar.

Både denna boken och även senast lästa The Sense of an Ending påminner om hur vi formas av det som händer omkring oss (i The Sense of an Ending kanske det mer handlar om hur huvudpersonen inverkade på någon annans liv utan att själv vara medveten om det) och att man kanske inte alltid kan (eller orkar) vara del i hur livet utformar sig. Jag tycker detta slags grävande i mänskans komplexa psyke är väldigt intressant när det är bra gjort och det är det både i Anja Snellmans och Julian Barnes böcker.


6 kommentarer:

 1. Tack! Du har gjort mig nyfiken på Anja Snellman!

  SvaraRadera
 2. Fru E: Kul! Jag upptäckte att det inte finns så mycket att köpa av henne nu, men förhoppningsvis hittar du något på biblan innan det gallras ut :)

  SvaraRadera
 3. Snellman har jag också läst och tyckt om mycket. Men precis som du har jag gett Monica Fagerholm flera chanser och inte lyckats förstå henne. Jag har t o m Glitterscen som en hyllvärmare och tänkt ge henne ytterligare en chans. Hon har ju dock fått en mängd utmärkelser så hon borde ju vara läsbar. Men den sista chansen kvarstår.

  SvaraRadera
 4. Dina rader får mig att minnas både det otäcka mordet och boken (som jag inte har läst). Jag ska genast leta efter Anja Snellman på biblioteket (kanske får det bli fjärrlån....).

  SvaraRadera
 5. Nattens bibliotek: Ja, visst borde hon vara läsbar med tanke på alla utmärkelser. Får se om jag ger henne fler chanser framöver :)

  Ingrid: Hoppas du får tag på den!

  SvaraRadera
 6. Jag blev så vansinnigt irriterad på Diva så jag ska nog inte läsa mer av Fagerholm.

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar. Tack :)