lördag 30 juli 2011

Italienska utflykter - Orvieto

Jag är ute och reser några dagar och under tiden kommer några italienska utflykts inlägg från några av de platser som jag har besökt denna sommaren.

Orvieto är en av fem städer / byar vi besökte under lika många dagar på väg hem från Porto Recanati tidigare i juli. Vi som två nätter på vardera två ställen så det var inte alls så stressigt som det kanske kan låta. 2 av stoppen var dessutom lite längre lunchstopp under transportsträckorna. Orvieto var däremot ett av resans huvudmål eftersom kyrkan där inte bara brukar omtalas som en av Italiens men även en av världens vackraste. 
Innan vi kom fram till kyrkan möttes vi av en motorcykelparad och fick stå och vänta en stund innan vi kunde fortsätta. Det var en ganska spektakulär kontrast till kyrkan i bakgrunden. 
Fasadens detaljarbeten är verkligen enastående och räknas som ett av Italiens främsta gotiska byggnadsverk.
Ett annat för sin tid (1500-tal) fantastiskt byggnadsverk är den 53 meter djupa brunnen som namngetts efter det irländska nationalhelgonet Sankt Patrick. En bred spiraltrappa leder 53 meter mer i marken. Hela vägen ner till brunnen är det fönstergluggar in mot mitten som gjordes för att släppa in solljuset uppifrån så man har ljus hela vägen ner. Nere på botten korsar man en bro över själva källan och sedan leder en ANNAN trappa hela vägen upp igen. De nöjde sig inte med att bygga en trappa, men byggde separata trappor så att inte åsnorna som hämtade vattnet skulle behöva mötas i gångarna. På bilden är det i ett sådant fönster som barnen sitter alldeles i början av nedstigningen.

Orvieto ligger i landskapet Umbria

Vi besökte Orvieto i juli 2011

Alla mina italienska utflyktstips finns samlade på sidan
Italienska utflykterInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar. Tack :)