måndag 10 januari 2011

Ad occhi chiusi / Med slutna ögon

Gianrico Carofiglio är en italiensk författare som nyligen börjat översättas till svenska. Ad occhi chiusi kommer på svenska i vår (Med slutna ögon) och sedan tidigare finns även På sannolika skäl översatt.

Böckerna utspelar sig i sydöstra Italien, i staden Bari. Varje bok handlar om ett fal som advokaten Guido Guerrieri tar sig an. Jag skulle dock inte direkt kalla dem för deckare, om man förväntar sig det så tror jag man blir besviken. Fallet blir istället en röd tråd som håller ihop boken och det intressanta är alla möten, miljöer och berättelser som uppstår på vägen. Ett, visserligen kort, kapitel beskriver i detalj hur han lagar pasta med bönor (så att jag blir riktigt sugen att prova!), ett annat kapitel beskriver en dokumentär han ser på Tv om Mohammed Ali - händelser som får liv och inte alls känns malplacerade även om de inte alls har med fallet att göra. Egentligen tycker jag att huvudpersonen är en ganska arrogant och osympatisk person, men ändå blir jag helt fångad av hans i mitt tycke självupptagna liv. Jag skriver i mitt tycke för jag är inte säker att han uppfattas så av andra läsare... Det finns något i hans personlighet som istället talar för det motsatta nämligen - att han är både varm och engagerad.

När jag läste På sannolika skäl på svenska i höstas så slog det mig att atmosfären inte gått förlorad i översättningen, vilket för mig är ett riktigt gott betyg.

1 kommentar:

  1. Tack! Det ska jag pröva ikväll. Te med honung och en bok... och ett litet piller innan sängdags!

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar. Tack :)