lördag 28 augusti 2010

På sannolika skäl

På sannolika skäl av den italienske författaren Gianrico Carofiglio var den pocket jag köpte i Stockholm i lördags (se föregående inlägg). Det är den första av Carofiglios böcker om advokaten Guido Guerrieri som översatts till svenska.

När jag började läsa den så kände jag igen stilen mycket väl och huvudpersonens karaktär verkade välbekant. Jag började t o m fundera över om jag kanske redan läst boken och ringde hem för att fråga om den stod bland våra italienska böcker hemma i bokhyllan. Det visade sig att jag läst en annan bok i serien, nämligen Ragionevoli dubbi. Jag brukar ha svårt att läsa översättningar från språk som jag kan, men i detta fallet får Ulla Trenter en eloge för att hon fångat stämningen i orginalet utan att låta italienskan skina igenom.

Det handlar ganska mycket om huvudpersonen och hans lite trassliga privatliv, men jag gillar att läsa deckare ur rättegångssynvinkel. När boken börjar så är brottet begått och den misstänkta gript och sista delen av boken utspelar sig i rättssals miljö.

Nu borde mitt nästa läsprojekt bli att att läsa Carofiglios böcker, fast på italienska såklart!

3 kommentarer:

 1. Honom har jag aldrig hört talas om men nu står han på min lista över böcker att köpa när jag är i Italien nästa gång. Synd bara att böcker är så mycket billigare i Sverige (de som är översatta alltså, 42 kr på Adlibris). Tack för tipset. :-)

  SvaraRadera
 2. Jag ska snart läsa nästa bok av honom faktiskt. har hållit lite på den :)
  Även här är internet bokhandlarna lite billigare än bokhandeln (fast inte så markant som i Sv.). Jag passar ofta på att beställa när man får köpa 3 till priset av 2.

  SvaraRadera
 3. Då är det ju den här jag ska börja med, lägger in den på min önskelista på Adlibris :)

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar. Tack :)