lördag 17 april 2010

Kapten Nemos bibliotek

När jag läste Per Olov Enquists biografi Ett annat liv nyligen fascinerades jag av hans uppväxt och bestämde mig för att läsa även Kapten Nemos bibliotek som delvis bygger på hans barndomsupplevelser.

Jag gillar boken. Men, det finns några men. 1) Om jag inte först hade läst Ett annat liv och fått lite mer saklig bakgrund hade jag inte förstått någonting... 2) Den är väldigt symbolisk och eftersom jag håller på att analysera mest hela tiden när jag studerar så orkar jag inte riktigt när jag ska "nöjesläsa" och det blir tungt att läsa boken.

Det är ändå någonting med PO Enquists asketiska uppväxtvillkor som lockar mig att läsa och ändå får mig att vilja läsa och veta mer. Så bara är det!

3 kommentarer:

 1. Då ska jag definitivt vänta med att läsa den tills jag har läst Ett annat liv. Vad bra att du sa det!

  Vad kul att du ser det så tydligt med ordförsteåelsen och ordbruket gos din dotter!

  SvaraRadera
 2. Har nyligen påbörjat Ett annat liv men just nu är den så tråkig att jag har lagt i från mig den. Hoppas att jag ska orka ta itu med den igen. Blir den bättre? När kom du in i den? Eller är det bara jag...?

  SvaraRadera
 3. Boktokig: Ja, det är verkligen mitt råd iaf :)

  Klok som en bok: Jag gillade mest början och slutet av Ett annat liv. Inte den långa transportsträckan där hans framgångar och förträfflighet staplas på hög.
  Så mitt svar är att den blir bättre, men början är fortfarande bäst (barndomen). Du kan hoppa fram en bit och börja läsa där han börjar skriva om sitt alkoholmissbruk utan att missa allt för mycket :)

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar. Tack :)