onsdag 7 april 2010

The golden compass x 2

Första delen i Philip Pullmans triologi His Dark Materials gavs ut med titlen Northen Lights i Storbritannien. I USA heter den däremot The Golden Compass - och det är den amerikanska utgåvan på bilden som jag läst!

Som jag nämnt innan är inte fantasy en genre som jag ofta, eller gärna läser, men då jag läst en annan bra barnbok av honom var jag sugen att prova läsa hans fantasy-serie som kanske i första hand vänder sig till ungdomar. Fast jag tycker det är en bok som kan passa alla åldrar från 10 och uppåt.

Den är väldigt bra och spännande skriven och det är fantastiskt att leva sig in i Lyras värld. Ändå är det de typiska fantasy inslagen som stör mig och gör att jag inte har sträckläst boken, utan läst den under en längre period (närmare en månad tror jag).

Boken har även spelats in som film med samma namn - och den tittade jag på i förgår kväll. Filmen är väldigt väldigt bra gjort och följer länge bokens handling. Mot slutet händer grejerna i lite omvänd ordning och filmen har inget slut - den förutsätter en fortsättning. Problemet är att det finns ingen fortsättning! Om det beror på sviktande besöksantal (fast den är stjärnspäckad och fick en Oscar för sina specialeffekter) eller om det var för protesterna från Katolska kyrkan (vilket jag läst skvaller om på andra bloggar - här t.ex) har jag ingen aning om. Men det är synd tycker jag. För i detta fallet ser jag hellre fortsättningen på film än läser böckerna.

3 kommentarer:

 1. Inte ofta man föredrar filmen framför böckerna:-)

  SvaraRadera
 2. Nej det har du rätt i :)
  -men filmen kanske blev bra pga att jag läst boken !?!?

  SvaraRadera
 3. Håller med om att det var en bra film.

  Min månad var en rekordmånad. Det kommer säkert månader när det är precis tvärtom. Fast lyssnar man på ljudböcker, så tar det lite längre tid än om man läser själv. Huvudsaken är att man haft bra lässtunder, även om man inte har så många böcker på sin lista när månaden är slut! :)

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar. Tack :)