onsdag 2 maj 2012

Italiensk litteratur i maj

Oj vilket uppsving italiensk litteratur fått i bokbloggssverige efter Babels italienska tema härom veckan. Kul tycker jag såklart! Enligt O har startat en läsutmaning om att läsa italienskt i maj och även om jag alltid försöker läsa italienskt så kan hoppar jag givetvis på utmaningen.

Jag har ju redan utmanat mig själv att läsa 10 böcker på italienska i år. Hittills har det blivit tre stycken, så om jag hinner 2 eller kanske t o m 3 i maj skulle jag känna mig väldigt nöjd. Så här ser min uppdaterade italienska att-läsa-lista ut:


Alessandro Baricco - Mr Gwyn. En italiensk författare som skriver om en engelsk författare bosatt i London låter för mig som en intressant och framförallt utmanande utgångspunkt.


Roberto Saviano - Vieni via con me. Detta är en samling berättelser som baseras på monologer som Roberto Saviano har framför på italiens tv. Författaren är ju mest känd för Gomorra, men även denna finns på svenska med titeln Kom med mig

Niccolo Ammaniti - Branchie. Jag hittade denna i bokhyllan och tyckt mycket om Niccolo Ammaniti tidigare (Io e te och filmatiseringen av Io non ho paura som jag fortfarande inte läst...) och vilj gärna läsa mer. Denna blir en bra början på fortsatt läsning. 

Eduardo Nesi - Storia della mia gente. Boken vann förra årets Strega-pris.

Luca Bianchini - Siamo solo amici. Bok jag valde i min bokklubb då jag fick en bok gratis. Känner inte till den mer än att jag fick den rekommenderad när jag bad om något bra av en ung italienare som utspelas i dagens samhälle. 

Paolo Giordano - La solitudine dei numeri primi. Även detta en strega-prissvinnare som nu legat i min att-läsa-hög i flera år. Den gör mig fortfarande nyfiken, speciellt efter att ha sett filmen och fått mig förklarat att boken är så mycket bättre. Finns på svenska med titeln Primtalens ensamhet. 

Alessandro D'Avenia - Bianco come il latte, rosso come il sangue. Detta är ytterligare en modern, relativt nyutkommen bok om att vara ung i Italien. (fast sedan jag skaffade boken har han redan hunnit skriva  och komma ut med en till...)

Grazia Deledda - Canne al vento. En bok av italiens hittills enda kvinnliga nobelpristagare (1926), köpt under vår sardiniensemester (varifrån hon kom) för ett par år sedan.


Italo Calvino - Il barone rampante. Klätterbaronen har jag givetvis läst på svenska och drömt om att själv leva uppe bland trätopparna. Helt klart dags att läsa om på italienska i en fin illustrerad utgåva vars fina framsida ses bättre i detta inlägget

Italo Calvino - Marcovaldo. Bok som jag införskaffade till en italienskakurs, men sedan ändrades kurslistan och boken förblev oläst. 

Urval lästa böcker:

6 kommentarer:

 1. Men vilken massa tips! Och flera böker som jag glömt bort att jag vill läsa också, som Tiziano Scarpa. Ska bli roligt att se ditt maj också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag önskar italiensk litteratur fick än större plats på bloggen, men jag hinner ju inte läsa ens allt som jag samlat på mig... voine voine ;)

   Radera
 2. Så fina boktips! Härligt att se att du bloggar igen, har saknat din blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Nu, efter 2 månaders paus sprudlar jag av blogginlägg och jag hoppas såklart det håller i sig nu :)

   Radera
 3. Jättefina tips! Jag blir väldigt intresserad av Nesi och D'Avenia. Jag hoppas att det finns översättningar. Mycket bra att det kom lite fokus på italiensk litteratur. Hoppas att det leder till flera översättningar!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, låt oss hoppas att intresset håller i sig och leder till ökad svensk utgivning av italiensk litteratur!

   Radera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar. Tack :)