torsdag 10 november 2011

Att spoila en bra bok

!!Detta inlägg innehåller däremot INTE någon spoiler!!

Jag brukar aldrig skriva halvtidsrapporter, men denna boken har varit speciell för mig sedan jag såg den första recensionen i slutet av augusti, en riktig måste-läsa-bok. Himmelsdalen måste vara den boktitel jag nämnt flest gånger under året. Men det är först nu jag har den i min hand och faktiskt läser den.

Marie Hermanson är en absolut favoritförfattare och för att inte riskera att förstöra läsupplevelsen har jag varit väldigt försiktig med att läsa recensioner av den. Tyvärr gjorde jag ett misstag som jag ångar djupt. Under bokmässan såg jag på nätet ett fragment av en intervju med Marie Hermanson där hon, författaren själv, avslöjade saker som jag helst inte hade velat veta innan jag läste boken. Det innebar att under de första drygt 100 sidorna väntade jag bara på det jag visste skulle hända... Trist trist trist. Jag hade velat att det skulle bli en överraskning - för det är det hon är så oroligt bra på, att överraska läsaren med det oväntade. Boken Hembiträdet är ett lysande exempel på det.

Nu har jag läst halva boken och jag vet ingenting om fortsättningen och jag har börjat njuta av läsningen. Därför hoppas jag verkligen att det finns fler överraskningsmoment att vänta sig!

3 kommentarer:

 1. Så tokigt att författaren själv, som väl borde känna ngt slags ansvar för sitt verks möte med läsaren, avslöjar för mycket... Tänker på författare jag hört under åren, och på hur vissa verkligen besitter konsten att levandegöra sitt skrivande, hur de arbetar, tänker etc men utan att berätta allt. Men då brukar fokus vara på författarskapet i stort, inte på specifika titlar. Hoppas det finns godbitar kvar åt dig i Himmelsdalen. Det var länge sedan jag läste ngt av Hermansson, kanske borde göra det snart?!

  SvaraRadera
 2. Hoppas nu bara att det inte var min text som förstörde din läsning. Jag har boken på min lista, mitt ex gav jag svärmor och hon gillade mycket!

  SvaraRadera
 3. Hermia: Kanske blir det lätt så att författaren som är så välbekant med sin bok att man inte tänker på att läsaren inte vill veta?? Men som du säger så kan ju ofta förfatare prata väldigt inspirerande om sina böcker utan att avslöja ngt...

  Anna: Nej - inte alls:) Jag har bara skummat blogginlägg just för att undgå att bli spoilad. Jag tittar tillbaka när jag läst ut boken o läser noggrannare istället :)

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar. Tack :)