lördag 23 april 2011

Irländsk hyllning på Världsbokdagen

Då Världsbokdagen i år infaller på Påskafton och jag då befinner mig i Dublin så tänkte jag att min hyllning till läsningen och böckerna blir en exposé över för mig kär litteratur med anknytning till Irland och Dublin.

Om det går som planerat så har jag idag besökt Trinity Collage Library (detta är nämligen ett tidsinställt inlägg så jag vet i skrivande stund inte säkert att det blev så) och därför passar det bra att börja just där. I biblioteket som färdigställdes år 1732 förvaras Book of Kells - en konstskatt innehållande de 4 evangelierna - nedtecknad och rikligt illustrerad av keltiska munkar på 800-talet. Utdraget ovan (som är ett foto av ett vykort) är en del av det släktträd som finns i Lukas 3:29-32.




Den irländska berättartraditionen innehåller mängder av myter och legender. Som t ex den om Kung Lirs barn (The Children of Lir) och som förtäljer historien om Kung Lir och hans fyra högt älskade barn. Deras mor dog och Kung Lir gifte sig med hennes syster som var så svartsjuk på kungens kärlek till sina barn att hon tog hjälp av en trollkarl och förvandlade barnen till svanar. De fick dock löfte om att bli fria från förbannelsen när 900 år passerat och St Patrick skulle komma till Irland och klangen av första kristna kyrkklockorna ljuda över landet. St Patrick kom mycket riktigt till Irland och barnen befriades från förbannelsen. St Patrick kristnade han landet och är fortfarande dess skyddshelgon.

Om än inte omskrivet i litteraturen, så omsjunget, är fiskförsäjerskan Molly Malone's korta tragiska liv i Dublin. (Bild från dec 2009.) Sångens ursprung är inte helt klart, men den nedtecknades på 1880-talet.

In Dublin's fair city, where the girls are so pretty
I first set my eyes on sweet Molly Malone
As she wheeled her wheelbarrow through streets broad and narrow
Crying cockles and mussels alive a-live O!
Nu närmar vi oss 1900-talet och många är de irländska författare som når ut i hela världen. Befinner man sig i Dublin är tillvägagångssätten för att närma sig litteraturen många; man kan promenera i Leopold Blums fotspår, gå på en litterär pub-runda eller varför inte besöka något av alla de museum eller författarhem som är tillägnade de stora irländska författarna. 

Vill man läsa om misären i början under1900-talets första hälft kan man läsa Ängeln på sjunde trappsteget av Frank McCourt. Är man intresserad av den enorma emigration som präglat landet under 2 hela århundraden så kan man läsa den fina Brooklyn av Colm Tóibín. Eller om hur kunde vara att leva som protestant i ett land så djupt präglat av katolicismen i Sebastian Barrys bok The Secret Scripture. 

När vi nu tillslut närmar oss nutiden och dess skildringar i den irländska litteraturen så är min favorit Roddy Doyle. Läs The Commitements och dras in i musiken, ungdomskulturen och inte minst språket. Eller läs först Kvinnan som gick in i dörrar och sedan Paula Spencer för att uppleva livet på samhällets botten och Irlands förvandling till ett modernt samhälle på under de senaste decennierna.

Detta inlägg är en del av en bloggstafett för att fira Världsbokdagen.
Läs mer om stafetten hos följande bloggare:
och dagarna går…, Ariels Bokhylla, Eli läser och skriver, Can’t sleep, must read, Fiktiviteter, Böcker böcker böcker, Marias Bokblogg, the curious case of the books, Tidnings Ida, Talk nerdy to me, Bokform, Boklesebloggen min, Bokomaten, Två träd i en bokskog, Mimmimaries böcker och annat, Inreda med böcker, Havsdjupens sal, Ciccis Bokblogg, Böcker etc., Lingonhjärta, Lyrans Noblesser, Ord och inga visor, En full bokhylla är en rikedom, enligt O

6 kommentarer:

  1. Så spännande du berättar om Irland ocj irländsk litteratur. Blir riktigt sugen på att resa dit IRL och inte bara med hjälp av böcker!

    SvaraRadera
  2. Så härligt med ett inlägg från ett av mina europeiska favvostäder. Härligt med boktips om för mig hitills okända irländska storheter.

    SvaraRadera
  3. jag har alltid varit sugen på Irland, hoppas du har en fantastisk påsk i Dublin!

    SvaraRadera
  4. Så härligt med en påsk i Dublin!

    SvaraRadera
  5. Jag har rest massor, men aldrig varit på Irland. Måste verkligen övertyga maken om att det är dags för en barnfri semester dit.

    SvaraRadera
  6. Har alltid velat åka till Irland. Nu blev jag ännu mer sugen :)
    Tack för ett fint inlägg!

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar. Tack :)