måndag 18 april 2011

Och allt ska vara kärlek


I sin nya bok Och allt skall vara kärlek skriver Kristian Lundberg hela tiden att han ska förklara, ska skriva om det ena eller det andra, men han skriver på ett sätt som hela tiden döljer snarare än lyfter slöjorna. Det är återkommande att det är en kärlekshistoria till skillnad från Yarden, och visst finns det en kärlek, men inte gör förekomsten av en älskad en bok till en kärlekshistoria. Främst upplever jag boken som ett sökande efter vad som gått fel i uppväxten. På något sätt kopplas alla erfarenheter tillbaka till ungdomsåren och sjukdomen som sedan kom att drabba honom.

Boken är samtidigt full med upprepningar, både från Yarden och från tidigare avsnitt i samma bok och väldigt fragmentariskt skrivet så att läsaren själv måste pussla för att få bilderna att passa samman. Ett tag tyckte jag det hade räckt med en bok, att Yarden även hade kunnat få innehålla allt som tillkommit i denna boken. Men sen förstår jag att det ändå, just tack vare publiceringen av Yarden har uppstått något nytt att lägga till den berättelsen som inte hade kunnat skrivas förrän den boken redan var publicerad.

Kristian Lundberg skriver mycket om själva berättelsen, både om texten som sådan, men också om vad han förväntas sig av sin berättelse och vad det är han vill berätta för läsaren. De vanligaste uttrycken i boken är, Jag ska berätta… jag ska förklara… det är mycket enkelt… varpå följer ett fragment att lägga till det man redan känner till. I båda böckerna uppehåller han sig mycket kring klassresan, hur han först gjort en klassresa uppåt och sedan tillbaka ner. Då han i böckerna beskriver livet på botten (och det är kanske det som är det intressanta hos honom!?) så är det svårt för mig som läsare att greppa själva resan mellan klasserna och fixeringen vid klassresan känns inte så relevant.
Jag tyckte personligen bättre om Yarden, den kändes viktig. Det kändes som den beskrev ett samhälle som ingen egentligen vill låtsas om att det finns och som han tydliggjorde. I den nya boken så dominerar vemodet och sentimentaliteten och även om det är vackert skrivet så griper den mig inte lika mycket som Yarden. 

Boken finnas att köpa på adlibris och bokus

1 kommentar:

  1. Bra skrivet! jag har också bloggat om den idag. Om du vill kan du läsa min rec här http://www.bokmania.net/2011/04/och-allt-ska-vara-karlek.html

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar. Tack :)