torsdag 16 december 2010

Yarden

Kristian Lundbergs bok Yarden är omöjligt att placera i ett fack. Det är ingen biografi även om det handlar om författaren. Det är definitivt ingen roman, kanske en reportage bok, men för det är den för personlig. Fast vad spelar det för roll egentligen?

Det handlar om Kristian själv som befinner sig på samhällets botten. Han är tillbaka där han kom ifrån. Han tar sig ifrån den trasiga uppväxten och slår igenom som författare, men i berättelsen är han tillbaka i samhällets utkant igen. Förutom sin barndom har han alkoholism och mental sjukdom i bagaget. Nu befinner han sig mitt i det brutala livet där kampen om överlevnad har krossat all stolthet. Han tar vad jobb som finns, sliter och tar sig fram. Arbetsvillkoren på Yarden i Malmö hamn är hårda, och ofta är det kollegor och chefers nyckfullhet eller illvilja som avgör om man är välkommen tillbaka eller inte. 

Det är så bra berättat. Det handlar inte om att tycka synd om författaren och hans situation som delvis är självförvållad. Han beskriver ett brutalt samhälle och kampen att inte gå under, men det blir inte sentimentalt och smetigt, snarare poetiskt och en klarsynt inblick i livet på botten.

Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Yarden av Kristian Lundberg

2 kommentarer:

  1. Låter bra, får skriva upp den också på min läslista. Det är "problemet" med att läsa bokbloggar, man blir tipsad om så mycket intressant att läsa hela tiden:-)

    SvaraRadera
  2. Nu har jag läst vad du tycker. :-) Nej, sentimentalt är det inte, men det är en lite...gnälligt? Vi tycker olika, den här gången.

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar. Tack :)