fredag 4 maj 2012

11 frågor från Bokomaten

Jag har blivit utmanad av Bokomaten att svara på 11 frågor.  So let's go:


1. Om du fick vara en litterär karaktär för en dag, vem skulle du välja då?
Svår start på frågorna! Leopold Bloom kanske? Fast det svarar jag mest för att Ulysses utspelar sig just under en dag. Men man skulle få uppleva mycket av Dublin under den dagen och det är ju aldrig fel!


2. Samma som ovan, men om du var en superhjälte, vem tror du att du skulle vara då?
Jag har dålig koll på superhjältarna, men Bamse kanke - han är ju stark och snäll och så :)


3. Hade du någon favoritsaga som liten? Har du det nu? 
Jag vet att det inte är en saga i rent teknisk mening (men visst har den drag av saga!?) men svarar ändå Kalle och Chokladfabriken av Roald Dahl trots att jag redan var ganska stor när Ernst-Hugo Järegård läste den i TV 1983 och trollband mig.

Jag älskar den fortfarande men väljer nu den fantastiska färgutgåvan på engelska med Quentin Blakes illustrationer.  


4. Finns det någon författare du har läst allt av? Vem?
På 90-talet roade jag mig med att plöja hela författarskap så listan borde kunna göras ganska låg. Vad jag kommer på är:  Kafka som jag läst allt av på tyska.  Jonas Gardell har jag läst all skönlitteratur av. John Irving, P D James och Ruth Rendell är andra som jag plöjt igenom allt (och givetvis försöker uppdatera när det kommer nytt).  Numer är jag inte lika slavisk i mitt läsande men Sarah Waters och Elly Griffiths (introducerad av Bokomaten själv) är två författare som jag läst allt hittills utgivet av och följer med spänning. 


5. Vilken avdelning går du först till när du kommer in i ett bibliotek?
Barnavdelningen... 


6. Hur tycker du att ett bra skolbibliotek ska vara?
I denna fråga kan jag breda ut mig hur länge som helst, men drar kortversionen - jag har nämligen upplev det optimala skolbiblioteket under låg och mellanstadieåren! Där hade varje klassrum en egen dörr in till biblioteket som låg centralt i byggnaden. Skolan hade ett bibliotek för varje stadie och sex klasser delade på varje bibliotek som var ungefär så stort som tre klassrum. Där fanns böcker (såklart), konferensbord (för elevrådsmöten etc) soffgrupp utanför varje klassrum etc.  Skolan byggdes under 70-talet men  revs ca 30 år senare pga av mögel. 


7. Finns det några nyckelord i en baksidestext/blurb som gör att du alltid går igång och blir nyfiken?
Nej, jag brukar undvika eller bara skumma baksidestexter eftersom de för ofta avslöjar sådant jag inte vill veta om bokens handling.


8. Vilken genre läser du helst?
Fråga mig istället vad jag inte läser... Jag är trött på att svara deckare för det är inte längre sant. Modern samtidslitteratur kanske men absolut i n t e chick-lit.  Fast jag gillar även mer och mer historiska romaner har jag upptäckt...


9. Favoritblogg utanför bokbloggarvärlden?
Yfronten för att jag är lokalpatriot och underbara Livet på citronodlingen som bloggar från Sicilien.


10. Läser du några utländska bloggar, i så fall vilka?
Min svägerskas bak- och stickblogg som uppdateras alldeles för sällan.  


11. Och slutligen, har du något bra boktips till mig?
Massor av italienska boktips här


Uppdaterat: I utmaningen ingår egentligen att skicka 11 nya frågor vidare till 11 nya bokbloggare, men jag hoppar över det denna gången...

8 kommentarer:

  1. Ph, vad massa intressant! SHIT, vilket skolbibliotek du hade som liten!? Makalöst!!
    Livet på citronodlingen läser jag emellanåt själv så inget nytt där.;)

    Och vet du, jag kan fortfarande än i denna dag höra Ernst-Hugo ropa "kaaelle!" med så mycket intonationsktfningar och diftonger så jag blir alldeles varm.=)

    Måste även säga att jag är väldigt imponerad av att du plöjt Kafkas samlade!

    SvaraRadera
    Svar
    1. I mellanstadiets skolbibliotek har jag dessutom sett Stenmark vinna slalomtävlingar och Tomas Gustafsson ta OS-guld i skridskor 1984. Fina biblioteksminnen ;)
      Jag kommer ihåg när vi skulle diskutera skolbibliotekens situation på BHS - jag fattade ingenting när det pratades om fönsterlösa skrubbar öppna ett par timmar i veckan!
      Däremot hade vi ingen skolbibliotekarie under de åren trots att biblioteket alltid var tillgängligt. Det var en av lärarna som hade huvudansvaret och eleverna fick själva bokföra sina lån.

      Radera
    2. Ärligt talat går jag stick i stäv med typ alla mina kollegor när det gäller det här. Jag TYCKER att ett skolbibliotek bör vara bemannat för bästa service, men jag tycker inte nödvändigtvis att det behöver vara en utbildad bibliotekrie... (nu får jag smäll snart inser jag). Bara man är engagerad och gärna läser mycket och lär sig efterhand så funkar en lärare/litteraturvetare/intresserad person fint också tycker jag.. Faktiskt... Egentligen...

      Radera
    3. Jag håller med dig här. Någon måste ändå lagt ner mycket tid på biblioteket för det var välordnat men boktipsandet måste främst de enskilda lärarna stått för. Jag tror det fungerade i vår klass för vi var mycket i biblioteket, lånade och läste vad jag kan minnas.
      Vad jag minns och hur verkligheten faktiskt såg ut kan ju däremot skilja en del så jag ska nog inte uttala mig alltför glasklart...

      Radera
  2. Det var många frågor och svar, jag läser även chick-lit...

    SvaraRadera
  3. Tack för länkningen! Vilken var den där fantastiska skolan?! Kungshög? Före nybygget hade de biblioteket i en gammal gympasal och det var inte så lyckat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gick på Ekebacken. Jag har varit inne i nya skolan (som inte är så ny längre) men där stod böcker uppställda i ett allmänt utrymme, fick inte känslan av att det var ett bibliotek direkt (med reservation att jag uppfattat fel på den korta stund jag var där).

      Radera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar. Tack :)