onsdag 8 februari 2012

Fatimas hand

Jag vet inte varför jag aldrig bloggade om Fatimas hand av Ildefonso Falcones när jag läste den ifjol. Kanske för att den tog så lång tid att läsa? Boken är drygt 900 sidor lång så det kanske inte är så konstigt att det tog ett tag. Är man dessutom som jag en otålig läsare så blir det lätt att jag tar upp flera böcker och parallelläser - vilket inte gör att det går fortare direkt. Bättre sent än aldrig kommer här några tankar om boken.

Romanen utspelar sig på 1500-talet på Sierra Nevadas bergsluttningar. Jag har bara varit i Spanien en gång i mitt liv och då var vi bl.a. just här, därför känner jag t.o.m igen några bynamn som t.ex. Pampaniera och Capileira - något som jag alltid går igång på när jag läser :)

Hela området kring Granada och Sierra Nevada är historiskt starkt präglat av det islamska syret och romanen handlar om just om motsättningarna mellan kristna och muslimer. Huvudpersonen Hernando har en muslimsk mor och en far som är kristen präst och lyckas därigenom ta sig fram i båda sidornas läger. Flykt krig och kärlek i otillgänglig terräng och där man inte vet vem man kan lita på ger tillsammans en spännande äventyrsroman. Personligen tycker jag den hade vunnit på att vara kortare, men för den som älskar tegelstenar är den perfekt!

Boken är översatt av en bloggande fyrabarnsmor i Spanien, och boken vann jag genom hennes utlottning när den kom färsk från tryckeriet. Tusen tack K-L!

4 kommentarer:

 1. 900 sidor kan jag tycka är avskräckande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...och det är ju lite trist att sidantalet har den inverkan, det förlorar man nog ganska många läsare på.

   Radera
 2. Jag håller med dig om att den vunnit på att vara kortare. Jag lovar att jag tänkte det mer än en gång under arbetet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan lätt föreställa mig att du tänkte det:) Men du har gjort ett beundransvärt jobb! Fantastiskt.

   Radera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar. Tack :)