fredag 23 oktober 2009

Två klassiker

Genom mina studier har jag de senaste två veckorna läst två klassiker. Jane Eyre av Charlotte Brontë och The Great Gatsby av Scott Fitzgerald. Man läser ju böcker på ett lite annat sätt när man samtidigt ska analysera och försöka svara på frågor om text, stil och innehåll etc och man lär sig uppskatta dem för andra kvaliteter än de man kanske lägger märke till vid ren nöjesläsning. Jag försöker ändå skriva ändå några meningar om varje bok för de är verkligen läsvärda!

Jane Eyre är en otroligt bra bok om en stark kvinna som vet vad hon vill. På hennes väg till lycka och att hitta sig själv inträffar många prövningar. Den ska man absolut läsa om man är intresserad av kvinnans ställning i historien.

The Great Gatsby utspelar sig på det glada 20-talet i Amerika, då drömen om att nå materiel rikedom blivit tillgänglig för allt fler människor. Det visar sig dock att livet i lyx ger en bitter eftersmak för dem som inte kan acceptera det moraliska förfall och den ytlighet som det nya livet medför.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar. Tack :)