fredag 16 oktober 2009

Josefin

Böckerna om Hugo och Josefin av Maria Gripe verkar inte finnas i tryck f n men jag har sedan tidigare samlingsvolymen "Boken om Hugo och Josefin" där alla tre böckerna ingår.

Nu har jag nästan läst ut den första boken Josefin för dottern. Vi har kommit dit i kvällsläsningen att jag vill vara med och bestämma vilka böcker jag läser högt för henne. Jag tycker inte jag behöver läsa de böcker hon kan läsa själv nämligen. Inte varje kväll iaf. För mig är det lite av själva grundidéen med högläsning: att det inte behöver vara så lättsmällt. Böckerna kan gärna innehålla ämnen som känns utmanande och ett språk på en nivå högre än de lätt läser själva.

Jag väljer ofta personliga favoriter och hon protesterar oftast ganska högljutt till att börja med. Sen när jag väl börjar läsa gillar hon faktiskt det mesta.

Josefin är skriven 1961 och det märks både på språk och innehåll och ibland måste jag stanna upp och förklara något. Dottern skattar högt åt Josefins funderingar på Gubben Gud och klammrar sig förskräckt fast vid mig när hon deklarerar att hon ska hitta på bus och göra saker hon inte får. Det är ett äventyr att läsa för barn och fantastiskt att få vara med och uppleva dessa känsloväxlingar som uppstår genom en bra berättelse.

1 kommentar:

  1. Åh de böckerna kommer jag ihåg. Fröken läste dem i klassen. Fina berättelser tycker jag..

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar. Tack :)