lördag 17 september 2011

Bluffen

När jag läste Fru E's blogginlägg med den talande titeln När uppläsaren stjälper en roman med potential häromdagen så kom jag osökt att tänka på att det som tur är även kan vara tvärt om. Jag hade inte riktigt bestämt mig för om jag skulle blogga om Bluffen, men när jag läste Fru E så kände jag instinktivt att jag ville lyfta fram en bok där inläsningen ger en dimension till boken och som faktiskt höjer dess underhållningsväde.

Tidigt i somras fick jag ett recensionsexemplar av Unni Drougges  roman Bluffen som ljudbok av förlaget Massolit (tack!). Sommaren är egentligen en period då jag inte lyssnar lika mycket på böcker som under resten av året, men storyn i boken är perfekt för ljudboksformatet och jag har lyckades sno åt mig lite studer här och där att lyssna på den medan barnen har sysslat med annat.

Det är en dråplig och otroligt skruvad historia som jag tror jag hade haft mycket svårt för att läsa i tryckt format. Jag uppfattar boken som en komisk bok och det tycker jag oftast känns ganska krystat att läsa. Men Katarina Ewerlöf gör ett fantastiskt jobb (som vanligt) som inläsare och lyckas verkligen levandegöra berättelsen som ofta leder till skratt hos mig som lyssnare. Jag kan inte låta bli att undra hur bokens huvudpersoner som är tagna ur verkligheten reagerade när boken kom ut. Många porträtteras på ett sätt som säkert späder på gemene mans intryck, men som jag ändå tycker är ganska elaka karikatyrer av deras personer. Men underhållande är det verkligen!

Dessutom är denna boken högaktuell just nu. Dels tar händelseförloppet avstamp på bokmässan i Göteborg, dels är den nominerad till Årets ljudbok - och vinnaren annonseras just på bokmässan i Göteborg nästa helg! Jag bugar och önskar ett stort lycka till!

1 kommentar:

  1. Vad kul! Ewerlöf är ju bara BÄST! Jag har också varit lite skeptisk till den här boken. har så väldigt svårt för "roliga" böcker annars så instinktivt kände jag att den nog inte var något för mig. Men det blir ju inte samma sak när man lyssnar på en bok. Då kan andra kvaliteter komma fram, som t ex uppläsaren.

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar. Tack :)