tisdag 27 maj 2014

Kort kort om bästa läsupplevelsen iår

Min hittills bästa läsupplevelse iår är en bok som redan har några år på nacken. Att jag missat att läsa den tidigare? Kan du säga schibbolet? av Marjaneh Bakhtiari känns kanske lite extra aktuell att prata om med tanke på resultatet av EU-parlamentsvalet häromdagen. Det tar nämligen upp nära nog varenda aspekt av invandring som finns och gör det på ett roligt vis och oftast ur invandrarens egen synvinkel. Skämtsamt, intressant, brilliant, insiktsfullt, tänkvärt - ja de positiva adjektiven vill inte riktigt ta slut när jag kortfattat vill försöka beskriva vad jag tyckte om boken.

Vi har nog lite till mans något att lära av historien om Mehrdad och hans familj som mer eller mindre är de enda invandrare som bor i medelklasstadsdelen Oxie i Malmö. En sak som slår mig är hur lätt det är att använda ordet invandrare utan att tänka på att det är ett oerhört brett begrepp som ska innefatta väldigt många, väldigt olika olika människor som inte har mer gemensamt än att de själva eller deras föräldrar är födda i ett annat land än Sverige.

Jag gillar även myllret av personer av olika ursprung som figurerar i boken med sin egen historia, men på något vis spinns allas berättelse ihop mycket skickligt och kan på ett eller annat kopplas till familjen som står i berättelsens centrum.

4 kommentarer:

 1. Marjaneh var här på biblioteket, jätteroligt att lyssna på henne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle jag väldigt gärna varit med och lyssnat på!

   Radera
 2. Hon är verkligen en oerhört skicklig författare! Känner du dig själv som invandrare, eller bara tillfälligt utlandsboende? Min man kan räknas som invandrare eftersom hans mamma är från England, men han känns så väldigt svensk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken svår fråga du ställer! Jag känner mig nog mest som utomjording ;)
   Det finns ju ingen rasism gentemot väst/nordeuropéer här, men visst händer det att man blir betraktad som mindre vetande ibland... (de ska då bara veta vad jag tänker om dem!!!)

   Radera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar. Tack :)