tisdag 25 mars 2014

Letteratura Pavese


Bloggen är lite bortglömd fn, vilket till stora delar beror på 
div. syprojekt, varav ett skymtar under böckerna. 

I Italien verkar det inte vara några större svårigheter att anlita en privatdetektiv om man skulle vilja. Både i dagspressen och utmed vägarna annonseras flitigt, men själv har jag ännu inte haft någon anledning att anlita någon för egen del ;)

Alessandro Reali har skrivit två böcker om två privatdeckare i Pavia. Litteratur med lokal anknytning har en viss dragningskraft och tycker oftast det är kul att känna igen sig geografiskt i miljön. Dessa två har dessutom väldigt snygga omslag som visar två av de mest karaktäristiska Paviamotiven, Ponte Coperto (Den övertäckta bron) och Piazza Vittora som är stadens hjärta. Rent innehållsmässigt är dessa böcker dock lite för noir för min smak och jag tycker författaren krånglar till språket i onödan, men det sista stöter jag ofta på i italiensk litteratur så det är nog ett ganska typiskt sätt att skriva.

Fitte Nebbie (Täta dimmor) läste jag innan jul och La Morte Scerza sul Ticino (Döden skämtar på Ticino) är den sjunde boken i mars månads läsmaraton. Tre böcker återstår, och jag ligger väl framme - en av dem är redan avslutad och två på god väg!


4 kommentarer:

 1. sån annons har jag inte sett i Göteborgs-Posten :)

  SvaraRadera
 2. Förstår att italienskan flyter på bra nu då! :-) Själv har jag nästan glömt allt upptäckte jag när jag fick in en låntagare som bara pratade arabiska och italienska... Trist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är tyvärr inte det lättaste att hålla ett språk levande... skulle gärna vilja mer med min tyska men den hamnar bara mer och mer i skymundan.

   Radera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar. Tack :)