onsdag 14 november 2012

Italienska klassiker för barn (och vuxna)


Jag har visst svårt att låta bli att handla böcker trots alla goda föresatser. Det gäller dock speciellt barnböcker. De här två tänkte jag läsa själv, men det finns nog fler i familjen som gärna läser dem.

Cuore av Edmondo De Amicis gavs ut första gången 1886 och är en tredjeklassares dagbok. Den finns på svenska med titeln Hjärtat på rätta stället. Den senaste upplagan enligt Libris är dock från 1932 så det blir att söka med ljus och lykta på bibliotek och antikvariat för den som är intresserad!

Il giornalino di Gian Burrasca av Vamba (pseud. LuigiBertelli) gavs först ut som en följetong i en veckotidning för barn för att sedan ges ut som egen volym 1911. Även den är skriven i dagboksform, men av en kille som älskar att hitta på bus och ställa till trubbel. Den verkar inte ha blivit översatt till svenska.

6 kommentarer:

 1. Men vad roligt med klassiker! Räknas inte på samma sätt om det är till barnen.=) Är de nyutgivna? Dvs köpte du dem på ett antikvariat ev något slag eller nya? Kul att dekommer ut gång på gång i så fall!

  SvaraRadera
 2. Vad skönt att det inte räknar - jag hoppades det var så ;)
  Det är nytryck jag har köpt och det finns faktiskt flera serier / förlag som ger ut klassiker för barn (främst översatta från engelska). Jag vet inte om Sverige är för litet eller om förlagen är för fega för en liknande utgivning(?) Här kan jag t ex köpa The secret garden (på italienska då) i 3 olika upplagor i samma affär.

  SvaraRadera
 3. Åh, det där med köpstopp.,, Ibland nödvändigt med åhsåsvårt att hålla sig till, jag vet precis hur det känns! :-)

  SvaraRadera
 4. Så trevligt att läsa om de här nygamla klassikerna. Lite trist med bristen på svenska översättningar.

  SvaraRadera
 5. Svar
  1. Jag har faktiskt hört just den beskrivningen så det kan nog stämma :)

   Radera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar. Tack :)