fredag 6 november 2009

Julberättelser i vintermörkret

Härom kvällen när regnet öst ner hela dagen så släkte vi alla lamporna och tände en massa ljus. Det var perfekt stämning för att berätta spökhistorier. Tyvärr är jag ingen bra berättare men dottern läste en från en bok och sonen hittade på den ena historien läskigare än den andra.

Jag trodde jag hade en bok med spökhistorier och tänkte jag skulle läsa den och leta upp lämpliga att berätta för barnen vid nästa tillfälle. Tyvärr hade jag ingen bok. Den jag tänkte på var istället Julberättelser i vintermörkret av Per Gustavsson.

Även om den inte handlar om spöken så är den otroligt spännande. Den handlar om folktro och traditioner kring julen i bondesamhället. Istället för min vanliga roman har jag istället läst denna boken de senaste kvällarna. Per blandar generell text om vad man trodde och hur man firade med bevarade berättelser från gårdar och socknar. Det blir väldigt levande när man läser och man hittar detaljer som förklarar varför vi firar som vi gör idag.

Det finns en hel del att hämta och berätta för barnen ur denna bok när det närmar sig jul. Fast om någon har ett tips på en bok med kusliga spökhistorier tar jag gärna emot det!

1 kommentar:

  1. Va mysigt ni har det i regnet! Låter som ett trevligt tips den här boken av Per Gustavsson, den ska jag kolla upp när jag kommer hem till Göteborg! :-)

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar. Tack :)