fredag 8 januari 2010

Rapport över jullovsläsningen

Bokbloggen har helt tagit paus under helgdagarna, men det betyder inte att jag inte har läst såklart. Periodvis har jag läst mycket, men senaste veckan mindre. Totalt har det blivit fyra böcker av blandad kaliber:

Slumpvandring av Majgull Axelsson
är en dyster och bitvis mycket tragisk berättelse om tre kvinnor ur olika generationer som binds samman av släktband. Trots att alla pga av ålderskillnaden inte ens har träffat varandra så vävs deras öden in i varandra och man ser hur känslan av utanförskap och destruktiva beteenden går genom släktleden. En mycket stark berättelse skriven med Majgull Axelssons vackra språk. Jag ser fram emot att snart även läsa (lyssna på) hennes senaste bok Is och vatten, vatten och is som jag fann som ljudbok hemma i Småland.

1222 över havet av Anne Holt
Denna boken sträckläste jag under ca ett dygn när jag var dålig i magen. Jag har inte läst Anne Holt på länge och tyckte denna var riktigt spännande. Eftersom de befinner sig på en plats dit ingen kan komma eller gå ifrån har den lite av pusseldeckarkaraktär, vilket jag är mycket förtjust i. Sen kanske den numera avdankade och funktionshindrande huvudpersonen Hanne Wilhelmsen verkar lite väl inbunden och butter som knappast bidrar till att lätta upp stämningen.

Sommardöden av Mons Kallentoft
Denna boken började jag läsa med två dagar kvar hemma hos mamma och pappa. Eftersom jag inte hade någon lust att ta den med mig därifrån så blev det väl mer eller mindre skumläsning genom drygt 400 sidor. Jag gillade inte Midvinterblot och inte heller denna. Enda anledningen till att läsa fler av hans böcker är för att se vilka extrema väderförhållanden har har i sin vår- resp. höstbok. Konstigt nog fann jag Anne Holts extrema vinterfållanden i 1222 över havet mindre irriterande än det ständiga tjatet om vädret i Kallentofts böcker.

Det andra målet av Jonas Karlsson
Jag gillar jonas Karlsson som skådespelare och var ganska nyfiken på hans noveller. Att läsa bra noveller kan vara otroligt njutningsfull läsning tycker jag. Novellerna som är skrivna som små vardagsepisoder är genialt samanbundna men ibland tycker jag det känns som att läsa någons gymnasieuppsats. Som en helhet är boken riktigt bra. Men jag tror bara novellerna fungerar som en del i helheten, inte som enstaka berättelser - då är de nästan för simpla. Tycker jag då.

5 kommentarer:

 1. Jag har fortfarande inte läst något av Majgull Axelsson, trots att jag länge varit nyfiken på hennes böcker. Måste komma ihåg att låna hem från mamma nästa gång jag är hemma! Och jag har helt missat att Jonas Karlsson har gett ut en bok/novellsamling!

  SvaraRadera
 2. Jag har läst både midvinterblot och sommardöden och gillade båda:-)

  SvaraRadera
 3. Jag får nog hålla med föregående talare. Jag har visserligen inte läst Sommardöden, men gillade Midvinterblot (kan ha att göra med ett år av deckare).

  När du nu säger det så vet jag att jag har läst en bok som jag verkligen gillade av Majgull Axelsson. Vad kan det ha hetat tro? Jag minns att det var en kråka, såväl på omslaget till boken som i bokens handling. "Aprilhäxan" så hette det (tack Google : ))

  Trevlig lördag!

  SvaraRadera
 4. Nu har jag startat min bokblogg ,tack vare dig:-) Välkommen!

  SvaraRadera
 5. Vad jag älskar böcker. Det är underbart att läsa.Via,via hittade jag din blog. Läser just nu Glasfåglarna av Elsie Johansson. Har läst den för ett tag sedan men ibland tycker jag om att läsa om böcker.Läser mycket holländska men om jag får tag i svenska böcker blir jag jätteglad.
  Visst är Majgull Axelsson bra!!
  Hälsning
  Anje

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar. Tack :)