torsdag 28 januari 2010

Is och vatten, vatten och is

Jag älskade Slumpvandring som jag läste i julas. Nu har jag lyssnat på Is och vatten, vatten och is av Majgull Axelsson och den gillade jag om möjligt ännu mer. Majgull Axelsson är en mästare på kvinnliga komplicerade släktförhållanden. Mödrar, döttrar och systrar och hur de motvilligt påverkas av varandras val och skilda liv.

Is och vatten, vatten och is utspelar sig i nutid på en isbrytare. Det finns spår av en deckargåta i detta lager av berättelsen. Men historien är full av tillbakablickar på huvudpersonen Susannes barn- och ungdom då man förstår att det har hänt något traumatiskt inom familjen. Händelserna vävs in i en mycket komplicerad släktväv som sträcker sig flera generationer tillbaka i tiden. I fokus står mödrarna och deras oförmåga att ge sina döttrar vad de själva saknat i sin uppväxt. Detta går som en röd tråd genom släktleden.

Ljudböcker på cd är perfekt när jag åker själv i bilen. Men om jag någon gång köper en ljudbok själv blir det som mp3 som jag lyssnar på i datorn. Sambon har byggt om sin bilstereo så den kan spela mp3:er - jag borde kanske be honom fixa en till mig med!?

2 kommentarer:

  1. Jag har faktiskt inte läst någon Majgull Axelsson. Kanske ska försöka mig på den här...

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar. Tack :)