fredag 29 januari 2010

Little Bird of Heaven

Wow, en annan helt fantastiskt bra bok: Little Bird of Heaven av Joyce Carol Oates. I fokus står mordet på en kvinna. Fast boken är ingen deckare och berättelsen går inte ut på att söka efter den skyldige mördaren.

Första halvan berättas av dottern till en man som anklagas för mordet men varken döms eller frikänns för det. Andra halvan av boken berättas av sonen till den mördade kvinnan, vars far även han anklagas för mordet. Båda barnen är tonåringar som påverkas djupt av det som händer inom deras familjer. Boken handlar om de ödesdigra konsekvenser det kan få inte bara för den som är anklagad utan att vare sig bli dömd eller frikänd och hur man behandlas i samhället. Det är intressant att läsa ur tonåringarnas perspektiv, hur man ser på sina föräldrar och kanske inte alltid handlar rationellt utan emotionellt. Vad man är beredd att göra för sina föräldrar och hur skevt man kan tolka verkligheten när man inte har tillgång till all information.


Både Is och vatten, vatten och is och Little Bird of Heaven visar på ett nästan kusligt vis hur livet påverkas av händelser och relationer som vi inte har inflytande över. Otroligt starka berättelser.

5 kommentarer:

 1. Har du läst fler JCO? Jag gillade Svart flicka vit flicka, men inte Dödgrävarens dotter. Liknar den här boken någon av dessa? Tycker den låter intressant, men är den som Dödgrävarens dotter så kommer jag nog inte läsa den.

  SvaraRadera
 2. Jag har inte läst någon av dem, så jag kan tyvärr inte svara. Jag har läst några tidigare böcker av henne, men inget utgivet senaste 6-7 åren tror jag. Dödgrävarens dotter - är den inte historisk? Denna utspelar sig främst på 80-talet. Speciellt delen som berättas av tonårstjejen kunde jag identifiera mig med och gillade extra mycket - men så var jag med tonåring på 80-talet :)

  SvaraRadera
 3. Har bara läst Mörkt vatten av henne innan men den här låter ju jättebra!

  SvaraRadera
 4. Finns den föresten översatt till svenska?

  SvaraRadera
 5. mest bara deckare: Den är ganska ny, så den kanske inte finns på svenska ännu? Men hennes böcker brukar nog översättas ganska snabbt.

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar. Tack :)