tisdag 12 januari 2010

Kolonialism

När jag skulle välja uppsatsämne för en dryg månad sedan kände jag mig lite pressad. Jag ville välja välja att skriva om någon film eller bok som jag redan sett/ läst. Min hjärna kollapsade och jag valde att jämföra hur kolonialismen beskrivs i Things fall apart av Chinua Achebe och i Heart of Darkness av Joseph Conrad.

Achebe hade jag läst tidigare och gillat. Condrad hade jag också läst, men funnit trög och obegriplig. Hur jag än funderade så var det svårt att komma igång. Men efter ett skriv-maraton i söndags så är den äntligen klar och inskickad. På torsdag har vi stort seminarium där vi ska opponera på varandras uppsatser.

Vad fick jag ut av det? Jo, personligen har jag fått en mycket bättre uppfattning av Joseph Conrad efter andra genomläsningen av boken. Studiemässigt har jag försökt visa att båda är kritiska till koloniseringen av Afrika, men på helt olika grunder.

Vem vet när uppsatsen är godkänd och klar kanske jag publicerar min sammanfattning här - just nu är jag så trött på både böckerna och uppsatsen att jag inte orkar skriva mer om dem :)

1 kommentar:

  1. Oj oj oj... Joseph Conrad "Mörkrets hjärta". Denna bok tvingades jag läsa under min studietid... kan inte exakt minnas i vilket sammanhang, jag läste ju Arbetsvetenskap. Undrar om det finns i mina gamla tentor... måste kolla. Kan inte hitta den... gruppsykologi kanske. Hmm... nåja. Ser fram emot att läsa en sammanfattning oavsett : )

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar. Tack :)