lördag 15 augusti 2015

Att jobba på kontor

Det var intressant att läsa två böcker tätt inpå varandra som utspelar sig på huvudpersonens arbetsplatser, det hör inte till vanligheterna (om man inte räknar in alla polisdeckare, men de tillhör en helt annan genre såklart).

Huvudpersonen är till en början utan jobb, något har hänt på den tidigare arbetsplatsen men läsaren får aldrig reda på vad. Hon är vilsen utan arbete och när hon så får en anställning börjar livet få mening och en riktning igen. Men otryggheten kvarstår, provanställningen måste avklaras innan hon kan koppla av.

Hon är ambitiös och tar sig uppåt i hierarkin, men genom hela berättelsen blir hon anonym, jag ser hennes handlingar även om mycket förblir outsagt men man kommer inte nära och får inte följa hennes tankegångar som när jag följde Isidor i tunnebanetågets förarhytt i Ola Nilssons bok.

Trots distansen jag känner till huvudpersonen så tänker jag hela tiden att hon inte verkar må bra, att hon förtränger både livet utanför kontoret men också distanserar sig i kontakten med sina kollegor på kontoret. Det framgår inte vad hon gör för att klättra uppåt - hon bara gör det utan att för den delen känna någon större tillfredsställelse, arbetsuppgifterna är överhuvudtaget ganska oklara.

Boken förmedlar bilden av en mycket osäker arbetsmarknad och i det känner nog många igen sig, och rädslan av att hamna utför är påtaglig. Intressant och mycket läsvärd blir mitt omdöme om boken även om jag gärna hade sett lite mer djup.3 kommentarer:

  1. En annan kul/bra bok är Jonas Karlssons "God jul", som utspelar sig på ett kommunhus. Ett tips, särskilt om man har erfarenhet av kommunala arbetsplatser. Jonas Karlssons böcker har för övrigt aldrig gjort mig besviken.

    SvaraRadera
  2. Jag gillar också Jonas Karlsson och jag har faktiskt God jul, men väntar på att lite julstämning ska infinna sig 😜 ser fram emot att läsa den!

    SvaraRadera
  3. Den här har jag i min reservationslista på bibblan, ser fram emot att läsa den.

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar. Tack :)