torsdag 30 juni 2011

Sommarläsningstips x2

Två jättebra tips på läsning i hängmattan eller i solstolen är Josefin Sundströms Vinteräpplen och Lila hibiskus av Chimamanda Ngozi Adichie som båda kommer från årets pocketutgivning . Jag hittade dem inte i den lokala bokhandeln i min småländska småstad, men båda böckerna ingår i Bokus Sommarpocketerjudande och jag hann beställa, få och läsa dem innan vi åkte hem igår.

Efter att ha läs flera positiva recensioner hade jag givetvis ganska höga förväntningar - förväntningar som för en gångs skull infriades till fullo.

Josefin Sundströms roman, inspirerad av sin mor, mormor och mormors mor är en varm berättelse om tre generationers kvinnor som alla kämpar inte bara mot fattigdom utan även mot omgivningens förutfattade meningar. De är ensamstående kvinnor som lever under knappa förhållanden i ett hårt klimat med de problem som våld och sprit ställer till med nära inpå livet. Med tiden ändrar sig ändå förutsättningarna och mormor Susanna är stolt över vad barnbarnet Tova lyckas åstadkomma när hon gifter sig med den äldre Timo. Men livet i tvåsamhet blir inte vad som förväntades och tillslut ställs livet på sin spets - bokstavligt talat.

Jag är otroligt fascinerad av det jobb Josefin har gjort när hon grävt i sitt eget förflutna, och att hon inte räds att skriva om allt det hemska utan istället lyfter fram historien och de kvinnoöden som är bakgrunden till hennes liv.
 
Lila hibiskus är en annan tragisk berättelse som handlar om Kambilis uppväxt i Nigeria. Hennes far är en förmögen man som respekteras och hyllas av omgivningen. Hans stöd är enormt, från lokalbefolkningen till kyrkan och Amnesty. I familjen är han dock en tyrann som inte skyr några medel för att ge sina barn en vad han anser from, kristen uppfostran där inga utsvävelser är tillåtna och där varje felsteg inte straffas enligt principen öga för öga tand för tand utan snarare 10 ögon för varje öga och 10 tänder för varje tand... När barnens faster börjar lägga sig i barnens liv och förespråka att kusinerna ska umgås mer så tänd ett hopp hos Kambili och hennes bror, men det sitter långt inne och är inte så lätt att locka fram. En grym uppväxtskildring som stannar kvar efter sista sidan är färdigläst.

Ylvas läsdagbok har bloggat om båda böckerna, men eftersom jag inte kan länka till enskilda inlägg på hennes blogg får man leta i arkivet. Det var faktiskt hennes sommarläsningstips (på hennes andra blogg vars inlägg jag inte heller kan länka till) som tillslut fick mig att beställa och läsa böckerna som länge funnits i min att-läsa-lista. Tack för de tipsen!

2 kommentarer:

  1. Jag köpte precis Lila hibiskus och hoppas och tror att jag kommer att tycka om den. Har du läst hennes En halv gul sol? Rekommenderas!

    SvaraRadera
  2. Nej, den har jag inte läst (ännu) men jag läser gärna mer av författaren efter denna läsupplevelsen!

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar. Tack :)