torsdag 17 december 2009

Ensamhet

Två så olika böcker men samtidigt i grunden väldigt lika. I Nu vill ja sjunga dig milda sånger av Linda Olsson och This book will save your life av A.M. Homes lever huvudpersonerna i den största ensamhet man kan tänka sig. Men under otroligt skilda förhållanden.

Nu vill ja sjunga dig milda sånger är en vacker bok om två kvinnor som finner varandra och växer av varandras vänskap. Speciellt den gamla kvinnans ensamhet gör ibland ont i mig. Ensamhet räcker inte för att beskriva hennes situation. Vad är ett helt liv? Och vad får oss att välja (eller acceptera) att leva som vi gör? Det är en bok att sträckläsa även om det inte händer så mycket. Det är väldigt vackert skrivet och levande beskrivningar av kvinnornas öden.

This book will save your life å andra sidan är en helt skruvad historia om en man i övre medelåldern i Californien. När boken börjar har han inte varit ute på flera veckor och går omkring med ljudddämpande hörselkåpor. Han går inte ut eftersom han helt enkelt inte måste. Allt han behöver kan ha få hemlevererat, även tjänster (tränare, dietist etc). Avståndet till hans son som bor i New York har genom åren växt och han inser att han inte längre vet något om sonen som nu börjar bli vuxen. De situationer som uppstår när han släpper isoleringen och försöker börja leva är makalösa. Boken säger en hel del om vårt samhälle (fast säkert ännu mer om det amerikanska) och är vansinnigt rolig.

1 kommentar:

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar. Tack :)