måndag 25 februari 2013

Just nu

Jag kom ju hem från Sverige med en liten men fin hög nya böcker. Dock tog jag tag i ett par icke ännu utlästa böcker på nattduksbordet och har fastnat i dem för närvarnade.

Den ena är Carola Hanssons Mästarens dröm som är otroligt tätskriven pocketutgåva på drygt 500 sidor om systrarna Adina och Agnes som reser till Kina som missionärer på 1920-talet.

Den andra boken jag läser är en trevlig liten sak på italienska. Författaren Sveva Casati Modignani skriver i Il diavolo e la rossumata korta betraktelser om hur det var att växa upp under andra världskriget med fokus på vad man åt och hur man skaffade sig mat. Jag visade min dotter kapitlet om alkohol och hon rynkade på näsan när hon läste om hur det var självklart att även barnen tog del av den. Bl a var ett mellanmål bröd doppat i grappa (starksprit) med socker. Författen själv skriver detta lett till att hon  fått avsmak för alkohol och som vuxen bara dricker vid enstaka tillfällen.

Givetvis lyssnar jag även på en bok i bilen. Just nu är det Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström. Den är snart slut och kommer att följas av Barn av sin stad.

När barnen är i bilen är det dock paus på min bok och vi lyssnar tillsammans på Momo - eller kampen om tiden. Ibland undrar jag hur mycket de förstår av samhällskritiken i boken. De är i vilket fall djupt fascinerade av Momos äventyr för att rädda människorna och världen från den tidssparpress som drabbat dem och som bara leder till att de har allt mindre tid.

Sist men inte minst så läser jag även Häxan och lejonet av CS Lewis för barnen. Jag har hela serien sedan jag var tonåring, men kan inte komma ihåg att jag läst böckerna tidigare. Häxan och lejonet är ju välbekant genom div filmer men Min morbror trollkarlen kändes helt ny för mig. Övriga böcker i serien står i Sverige så de får vi fortsätta med vid något senare tillfälle.

Vi har gjort om lite i godnattsagerutinen här hemma i och med att barnen blivit större. Nu läser jag varannan kväll för båda barnen och barnens pappa varannan kväll (tidigare läste vi för varsitt barn). Men eftersom de gärna vill vara uppe länge på helgen samt har en kväll med aktiviteter under veckan då de kommer hem sent så blir det bara 4 läskvällar kvar i veckan som dessutom ska delas på två. Därför tar det numer lite tid att läsa ut en bok.


3 kommentarer:

 1. Hej Vicky! =)
  Måste bara kommentera MOMO, som är en bok som min äldsta dotter lyssnat på 2 ggr (när jag har läst) och sedan läst 2 ggr själv och tycker är fantastisk! Den gick faktiskt som musikal i Malmö förra året, då vi var där och såg den. Mycket bra!
  Narnia försöker jag få pappan att läsa för yngsta dottern, som ännu inte hört dem, men de har inte börjat ännu.
  Yngsta dottern är helt uppslukad av Lejonpojken av Zizou Corder (tre delar), som hon var för liten för att uppskatta när jag läste serien för de äldsta barnen, och som hon nu läser själv. Spännande och jättebra (handlar dessutom om England och Venedig, och en massa andra ställen!)!
  Kram, Malin

  SvaraRadera
 2. Vad kul med Momo som musikal! Boken är ju jättebra. Barnen gillade mycket. Jag tror faktiskt den står i min bokhylla "hemma" så de kanske läser den själva när de får chansen. Där står även Den oändliga historien (samma ff) som jag blev sugen på att läsa högt för dem, men det får vänta ett tag för innan sommaren kommer vi nog inte.
  Vet du, jag letade efter Lejonpojken i sommras när du pratat om de böckerna utan att hitta (inte på biblan samt bara del 2+3 på adlibris) fast eg skulle mina ju kunna läsa på engelska... Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan få låna serien när vi träffas nästa gång! =)

   Radera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar. Tack :)