onsdag 31 augusti 2011

Prislagstiftning





Med kort varsel så upptäckte jag att den italienska prislagstiftningen gällande böcker ändras imorgon. Det skall inte längre vara tillåtet att sälja böcker med större rabatt än 15% av det pris som står tryckt på boken vilket givetvis kommer slå hårt mot internethandeln (vilket säkerligen är lagens syfte). I all hast skickade jag iväg en beställning på några böcker av Italo Calvino. De ingår i en vackert illustrerad bokserie för barn som jag suktat efter länge men inte riktigt kunnat motivera mig att köpa. Nu när beställningen redan är iväg börjar jag nästan ångra att jag inte tog ännu fler...

Inte längre lika aktuellt

Det gick väl sådär med mitt prat om att skriva mer om bloggträffen i lördags. Dagarna har passerat och det känns inte lika aktuellt. A-lo har skrivit en bra sammanfattning på sin blogg (kan ej länka direkt till inlägget dock), det har även Ylva och Mimmimarie.

Lite komiskt - men om någon undrar hur jag ser ut egentligen så har det konstaterats att jag verkligen ser ut som min profilbild! Så nu vet ni det.

måndag 29 augusti 2011

Mycket fika blir det

Sommaren går mot sitt slut även för oss och denna vecka handlar mycket om att summera sommaren, packa ihop och se över vad som skall med hem och vad som får stanna kvar i Svergie. Barnen har lite sommarläxor kvar att göra och vi har vänner vi gärna vill hinna träffa mer.



Lördagens bokbloggsträff var toppentrevlig. Tyvärr har jag fortfarande inte hunnit reflektera, men det kommer kanske lite mer tankar om den. Helgen har nämligen även inneburit packande av en massa traderaauktioner som jag haft avslut på och som ska ut i början av veckan men främst en fantastisk 7,5 timmars brunch med tjejgänget från gymnasiet. Otroligt vad lite man förändrats över alla dessa år som passerat!

Fikakavalkaden fortsätter idag när vi styr kosan österut och ska träffar kusinen och sysslingarna för en heleftermiddag i fika och lekens tecken. Först måste jag dock förbi biblan och hämta ut sommarens sista reservationer.

lördag 27 augusti 2011

Dagen D

Efter att ha avverkat ett antal turistattraktioner (närmare bestämt Sjöfartsmuseet, Maritiman, Liseberg, Paddan och Universeum) i en av landets största städer under 2 hektiska toppendagar  så har jag landat i Småland igen och laddar inför eftermiddagens Bokbloggsträff i Växjö. Om jag har räknat rätt är det Fru E, Ylva, Mimmimarie, A-lo och så jag som kommer träffas och fika, bokprata och ev byta lite böcker. Det ska bli så otroligt kul! 

Den som vill hänga på i sista minuten är givetvis välkommen!

fredag 26 augusti 2011

Inspiration

Äntligen kommer det ut en bok som jag vill läsa!!! Det har varit segt med inspirationen ett litet tag nu. När jag läser recensionen i Vi så inser jag att det är just Himmelsdalen av Marie Hermanson som jag vill inleda hösten med!

Frågan är om jag hinner få den innan vi lämnar Sverige om jag beställer den nu eller om jag ska våga ha is i magen och hoppas den kommer finnas att låna som e-bok (jag har skickat inköpsförslag för första gången någonsin).

onsdag 24 augusti 2011

Glöm inte bloggträffen!

Vi är några bokbloggare som träffas i Växjö på lördag och om fler har lust att hänga på så går det alldeles utmärkt. Hör isf av dig till mig eller Fru E. Komsi komsi

Inte flera mord

Det underbara omslaget till Maria Langs Inte flera mord lovar mycket och håller ganska bra tycker jag. Jag inser ganska snart att jag faktiskt har läst boken tidigare, men det hindrar mig inte alls från att fortsätta läsa.

Trots alla mord så är charmerande ett ord jag tänker på när jag läser om morden i Skoga. Det är väldigt tidstypiskt och långt ifrån dagens komplicerade och brutala deckarintriger. I brist på inspiration att läsa nyutkommet så fortsätter jag gärna läsa om flera mord i högen med Maria Lang deckare.

tisdag 23 augusti 2011

Machokillar vid grytorna

Är det inte lite kul med machokillarna som gått från skådespelarbana till att laga mat och skriva kokböcker? Morberg behåller väl machostilen även i sin matlagning och jakt temat kanske inte tilltalar mig personligen i Morberg jagar och lagar. Det gör däremot receåtet på Gulaschsoppa med vildsvin som kanske är ett av ganska få recept i kokboken som jag rimligen någonsin kommer tillaga: varken mufflon, antilop eller ens älg är vanligt förekommande på middagsbordet.

I Italiensk fastfood saknar jag berättelserna och mellansnacket från  Mina fastrars mat som var en riktig läsupplevelse. Däremot faller jag pladask för maten och kan nog tänka mig att laga rätterna i boken från pärm till pärm. Att de dessutom är snabblagade och präglas av den enkelheten som kännetecknar italiensk matlagning när den är som bäst gör det bara så mycket bättre. Jag börjar längta hem till Italien när jag läst en stund :)

söndag 14 augusti 2011

Italienska utflykter - Capri


Ankomsten till Capri. 

Inspirerad av Hermias förestående Capriresa så låter jag denna gång min italienska utflykt gå till just det resmålet.

Vi besökte Capri i maj månad och det var otroligt mycket turister - jag har svårt att föreställa mig hur det är i juli/augusti. Tyvärr förtar det ju lite av nöjet. Men Capri är otroligt vackert. Först tog vi linbana upp till staden Capri där vi promenerade runt och sedan åt lunch.

  Därefter tog vi till barnens förtjusning taxi (mycket speciella taxibilar utan tak, men ändå ingen vanlig cab) upp till öns andra stad Anacapri. Här var det lite lugnare och Anacapri var definitivt höjdpunkten på vår dag på Capri.I Anacapri ligger en av öns stora attraktioner - Villa San Michele, byggd och präglad av svensken Axel Munte i slutet av 1800-talet. Det är så fantastiskt vackert. Villan och dess underbara trädgårdar bildar en harmonisk helhet som man inte kan annat än att bara njuta av. Sedan är det givetvis väldigt intressant att finna en svensk kulturskatt mitt i ett italienskt paradis.

Barnboktips: Babianen i Muntes trädgård av Maarja Talgre, med otroligt vackra illustrationer av Ilon Wikland

Capri ligger i landskapet Campania

Vi besökte Capri i maj 2008

Alla mina italienska utflyktstips finns samlade på sidan
Italienska utflykter

torsdag 11 augusti 2011

Bloggträff i Växjö

Jag och Fru E har tänkt att det skulle vara roligt att ordna en bloggträff i Småland. Därför planerar vi att träffas i Växjö för lite mysigt bokprat och bokbyte för dem som har lust.

När? Lördagen den 27 augusti
Tid? Kl. 14
Plats? Bröd & Sovel, Växjö

Anmäl till mig eller Fru E om du vill komma. Så klart är alla bokbloggare välkomna, även om du inte är smålänning! :-)

Fler fynd


På biblan har jag ju såklart "fyndat" en massa bra lån senaste tiden. På de ca 10 dagar vi varit i Sv har vi hittills hunnit gå på biblan 4 gånger. Förutom alla lån hittade jag två Maria Gripe böcker på byteshyllan. Tordyvlen har jag och dottern visserligen redan läst (lån till läsplattan), men hon gillar att läsa om böcker och dessutom blir den helt säkert aktuell med sonen om några år. Agnes Cecilia kommer jag ihåg som en av de bästa böckerna jag läste och hoppas givetvis att dottern snart skall bli intresserad av den även om hon just nu föreställer sig att den är alldeles för läskig.

I hyllan för utgallrade böcker (5:-) landade min blick på Anja Snellmans bok Kortvingar som är en roman skriven utifrån ett verkligt försvinnande i Finland på 60-talet. Jag hade en en period för ca tio år sedan då jag läste mycket finskt och jag avverkade tre av Anja Snellmans tidigare romaner i snabb takt då jag tyckte mycket om dem. Sedan glömde jag mer eller mindre bort henne och därför var det ett glatt återseende att hitta denna boken i hyllan.

onsdag 10 augusti 2011

Ru

Jag skulle vilja säga att det är en otroligt vacker liten bok som Kim Thúy har skrivit om livet i Vietnam på 70-talet och livet som flykting i Kanada. För det är vackert skrivet, men historien hon berättar är å andra sidan allt annat än vacker. Genom fragmentariska men väl sammanhängande minnesbilder bygger hon upp en bild av sitt liv och sitt sökande efter en identitet efter att ha flytt från Vietnam till Kanada som 10-åring.

Det som berör mest är livet i Vietnam överhuvudtaget men mest de unga vietnamesiska flickornas situation och hur sexindustrin har blivit ett sådant naturligt inslag att det inte uppfattas som något konstigt eller fel. Men även det kärleksfulla mottagandet av kanadensarna som i sin välvilja ändå är helt blinda för flyktingarnas bakgrund, vanor och traditioner och som leder till många situationer som i efterhand ter sig komiska men som säkert inte var det i det ögonblick som de inträffade. Det finns en stark kärleksförklaring till Johanne, en kanadensisk tjej som tog emot den vilsna och blyga vietnamesiskan och som träffar mig rakt in i hjärtat och visar att det kan vara små små grejer och inte alls det storslagna som har verklig betydelse.

tisdag 9 augusti 2011

Fynd i bokhyllan

När jag gått igenom och läst klassiska deckare så har det saknats svenska deckare bland författarna och den jag blivit mest nyfiken på är Maria Lang. Jag hade tänkt göra en räd på biblioteket och se vad som finns där men lösningen visade sig finnas på närmre håll.

Jag började min sverigevistelse med att röja en bokhylla för att få mer plats för mina grejer - och där, i den bakersta raden hittar jag en liten samling med Maria Lang deckare att hugga in i. Med tanke på att böckerna är märkta med min mosters namn kanske det finns en annan intressent att läsa dem ;) (?)

fredag 5 augusti 2011

Vill ha mer : om barn tid och konsumtion

Denna boken har jag läst efter tips hos Klok som en bok tidigare i sommar. Den handlar om konsumtionshysterin, marknadsföring mot barn och hur de påverkar familjer i dagens Sverige. Som tänkande människa och förälder så kanske det inte finns så mycket ny information i boken, men det är faktiskt kul att läsa och få bekräftat vad man själv många gånger tänkt och funderat över. Författaren Katarina Bjärvall blandar intervjuer, studier av barnfamiljer med forskningsresultat och uppnår en lättläst och intressant bok som får åtminstone mig att tänka till om de livsstilsval vi gör och har möjlighet att göra.

De allra flesta av oss vanliga får sig en känga. I början av boken är det lätt att raljera över de blivande och nyblivna mammorna som ska ha de allra finaste grejerna till sina telningar, men sedan får även vi som handlat mycket på 2nd hand en funderare. Författaren menar nämligen att den som köper märkeskläder på 2nd hand bidrar i samma grad som de som köper allt nytt till konsumtionshysterin genom att bekräfta märkenas status. Mot slutet av boken presenterar hon några familjer som hon verkar se som med ideala än alla "vi andra", det är först en familj som valt att leva utan Tv (tv är den största spridaren av reklam, en stötepelare i konsumtionshysterin) och sedan en familj som tagit steget fullt ut och lever i närmsta självförsörjande. Visst problematiserar hon även dessa livsstilsval - speciellt självhushållningen, men idealistiskt ligger de betydligt högre i kurs än de familjer där föräldrar jobbar för att konsumera mera och där tiden tillsammans minskar i takt med att konsumtionstakten ökar.

Hennes sambandsresonemang där även jämställdhet, könsroller, klasstillhörighet etc får plats är överlag intressanta och tankeväckande utan att jag för den delen håller med om allt som hon säger.

Bokblogga

Under juli har bokdelen av bloggen varit mer eller mindre avsomnad. Ska försöka att väcka liv i den igen nu! Denna månaden är jag i Sverige och har ett underbart bibliotek att botanisera i och hoppas hitta många goda böcker som jag inte har samma möjlighet att få tag i under resten av året.Förhoppningsvis skall jag även hinna någon annan bokbloggsrelaterad aktivitet innan månaden är över!

måndag 1 augusti 2011

Italienska utflykter - Greve in Chianti

Jag är ute och reser några dagar och under tiden kommer några italienska utflykts inlägg från några av de platser som jag har besökt denna sommaren.

I slutet av 90-talet semestrade vi i Toskana och vi återkom flera gånger till Greve in Chianti som är centralort i Chiantidistriktet då vi bodde på en agriturismo i närheten. Jag föll för detta torg och när jag nu hade möjlighet på resa från Umbrien i söder till Lucca i norra Toskana så föreslog jag att vi skulle stanna till och äta lunch här av nostalgiska skäl. Jag trodde nog jag skulle bli besviken eftersom jag egentligen vet att torget är bara en öde plattform där bilar ständigt passerar i jakt på parkering. Men, nej, torget ser precis ut som för drygt tio år sedan och jag gillar det fortfarande.

I pelargångarna som löper runt hela torget gömmer sig en mängd affärer och restauranger. 

Inte är det väl en direkt kopia på Chianti tuppen men nog är det meningen att associationerna ska gå åt det hållet.

Greve in Chianti ligger i landskapet Toskana

Vi besökte Greve in Chianti i juli 2011

Alla mina italienska utflyktstips finns samlade på sidan
Italienska utflykter