torsdag 8 april 2010

Ablutions

Fördelen med en svägerska i bokbranschen i London är att man ibland får en bok i händerna som man annars aldrig hade kommit i kontakt med. Ablutions av Patrick DeWitt är just en sådan bok.

Svägerskan hade den (och några andra böcker) med sig när hon kom på skärtorsdagen och istället för att ta något ur "att-läsa-högen" började jag direkt läsa denna hisnande historia som till stor del utspelar sig på en sunkig bar i Hollywood.

Att öppna boken är som att hoppa på en karusell som snurrar allt snabbare och snabbare. Fragment från baren blandas med fragment ur de trasiga själars liv som frekventerar den. Här och var plockas den röda tråden upp och berättelsen spinner vidare.

Man sugs in i berättelsen på ett otroligt vis eftersom det är DU som läsare som är huvudpersonen. Det är DU som jobbar i baren och som dras djupare och djupare in i alkoholmissbruket, det är DITT äktenskap som spricker medan DU likgiltigt ser på och det är DU som försöker fly från allt som drar dig ner samtidigt som det bara fortsätter ner, ner, ner... Boken är alltså skriven i andra person och en biverkan av det är att man ibland känner berusningen. Det är sanslöst effektfullt.

En ovanlig och spännande läsupplevelse!

2 kommentarer:

  1. Det låter häftigt!

    apropå att byta namn så är det jättelätt, du behöver inte ens lägga in länken på nytt. När du klickar på redigerarknappen så får du en lista på alla dina bloggar och till höger två olika knappat, byt namn och ta bort...

    SvaraRadera
  2. klok som en bok: Ja, det har du ju rätt i!!!! Det visste jag eg, men jag tänkte att det skulle ändra sig av sig själv... Ja ja. Huvet är inte där det borde vara alltid :)

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar. Tack :)