fredag 30 april 2010

Flickvännen

Igår när jag var på bussutflykt med dagis fick jag äntligen lite tid att läsa! Flickvännen av Karolina Ramqvist köpte jag mest för att den fått bra recensioner och den var dessutom med som en av de nominerade till Sveriges radios stora Romanpris. Det fick mig att tro att den skulle vara bra. Men jag är inte imponerad.

För det första så händer det ingenting i boken. Den beskriver ett par dagar i Karins liv och hennes oro över pojkvännen som är ute på okänt gangsteruppdrag. Men det finns inget som driver boken framåt, utan det går mest ut på att rättfärdiga tillvaron som flickvän till en gangsterkung och tränga bort tankarna på att det skulle vara något "fel" med att försörja sig kriminellt. Jag blir trött på att läsa för det tillkommer aldrig något nytt eller händer något oväntat.

För det andra jämför sitt förhållande med ett amerikanskt gangsterpar på 60-talet: Henry och Karen, och ser på Karen som en förebild för en gangsterfru. Men först efter att ha läst ut boken och googlat förstår jag bättre det sammanhanget:
"Wiseguy is a 1986 non-fiction book by crime reporter Nicholas Pileggi about life in the American Mafia. It tells the story about mobster turned informant Henry Hill with his first encounter, his experience and activities in the Mafia after joining all the way to his drug bust and joining the Witness Protection Program. It is the basis of the 1990 movie Goodfellas directed by Martin Scorsese." (Wikipedia)

Kanske var jag för dåligt påläst, men det klickar ändå inte riktigt nu när jag förstår det sammanhanget bättre. Jag tycker Flickvännen är lite för ytlig för att jag ska kunna leva mig in i och känna vad huvudpersonen går igenom. Eller är det jag som är för gammal och har förlorat min naivitet...

1 kommentar:

  1. Tack för en trevlig blogg! Kul att jag hittade hit. Nu ska här följas.

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar. Tack :)