söndag 30 augusti 2009

Först när givaren är död

En anledning till min förvirring vad gäller karaktärerna i Mari Jungstedts deckarserie beror nog på att innan jag lyssnat färdigt på Den dubbla tystnaden lånade jag hem Anna Janssons nyaste deckare Först när givaren är död från Bibblan. Eftersom det är ett 7-dagarslån så var det lite bråttom och jag hann inte vänta med att börja tills den andra var avslutad.

Att det finns två kvinnliga deckarförfattare (dvs både Anna jansson och Mari Jungstedt) som har förlagt handlingen till Gotland är antagligen en slump. Jag vet inte med säkerhet om deras serier började komma ut ungefär samtidigt men jag upptäckte dem båda vid samma tid och jag har ofta svårt i början av böckerna att plocka fram rätt rollsättning ur minnet och får flyt i berättelsen.

Jag håller med Fina Matildas mamma, som kommenterade under det förra inlägget: nu spelar huvudrollsinnehavarna en större roll och de har ju ett eget liv att leva - vilket i sin tur innebär att störst behållning får man när man läser böckerna i rätt ordning.

Vad jag tyckte om boken? Jo, den var riktigt bra och spännande. Även om man får ta en del med en nypa salt så fanns det en del intressant Gotländsk historia i boken och det var inte alls självklart vem som var den skyldige.

Däremot har jag inte läst boken innan denna (Inte ens det förflutna) utan köpt den på pocket för att läsa i höst - och tyvärr vet jag nu lite som jag helst inte hade velat veta om före...

Jag velar lite om vad jag ska läsa härnäst. Jag har lånat hem Lärarinnan i Villette av Ingrid Hedström men funderar över om jag orkar med en till deckare nu, eller om jag ens hinner innan vi åker från Sverige om en vecka - jag måste nämligen även läsa Macbeth de närmsta dagarna eftersom den inleder höstens engelska litteraturstudier. Hrm. Får se hur det blir...

4 kommentarer:

 1. Kan ju inte vara mer än imponerad av dig och glad för att du delar med dig! Hit kan jag ju kolla in när jag vill hitta boktips, både till mig, barnen och vänner.

  Nina

  SvaraRadera
 2. Åh, vad kul att få lite boktips här!
  Kram

  SvaraRadera
 3. den har jag inte läst än men alla de andra av författarinnan å jag har tyckt om dem allihopa,

  SvaraRadera
 4. Läser just nu "Kärleken, lyckan och meningen med livet" (Eat, pray, love) av Elisabeth Gilbert. Har ej kommit så långt, vet inte riktigt vad jag gillar den men delen som utspelar sig i Italien dår kultur och språk diskuteras och analyseras är ganska kul. Om du ej läst den och har en stund över.

  Nina

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar. Tack :)